Европейската комисия ще представи в сряда подробности за инициативата си

...
Европейската комисия ще представи в сряда подробности за инициативата си
Коментари Харесай

"Зеленият COVID пропуск" на ЕС може да остави България да реши, кои ваксини признава

Европейската комисия ще показа в сряда детайлности за самодейността си за електронен документ, който да удостоверява дали човек е имунизиран, инфектиран или преболедувал, само че какво тъкмо ще вършат страните членки с подобен документ ще бъде оставено да вземат решение националните държавни управления. Едни желаят той да улеснява пътуванията, други считат, че е най-удобен за следене на карантинирани чужденци.

Ключов миг е, че още не е известно дали ще паралелно с утвърдените от Европейската организация по медикаментите (ЕМА) ще бъдат признавани ваксини като китайската и съветската, сертифицирани към този момент единствено в Унгария. Неотдавна Будапеща даже съобщи, че в националния документ няма да се вписва какъв тъкмо вид ваксина е сложена, което обще повече обърква опитите за съгласуване и синхронизиране на данните в единна платформа.

Бойко Борисов приказва в събота, че от 1 май ще проработи туристическият бранш, а в понеделник министърът на туризма Мариана Николова дефинира при какви правила ще става това. Но министър председателят загатна, че България имала право да позволява туристи от страни отвън Европейски Съюз и в случай че имат ваксина, друга от утвърдените от ЕМА. Обаче всичко, което се предприемало в тази посока се съгласува с Европейската комисия.

Само че така наречен зелен документ евентуално ще е подготвен по-скоро при започване на юни и в случай че бъде оставено всяка от 27-те страни какво да признаят, това ще изправи държавното управление на България пред избор, който до момента то делегира на ЕМА.

Ако държавното управление желае да има по курортите съветски или сръбски туристи, примерно, ще би трябвало най-малкото да има национална инспекция от Изпълнителната организация по медикаментите, потвърждаваща успеваемостта на " Спутник V ", която още не е утвърдена в Европейски Съюз ваксина. Понеже не е съобщавано даже за началото на такава инспекция, явно от такива към този момент имунизирани чужденци ще се желае да покажат и настоящ тест за ковид. Сред тях ще се окажат и унгарците, имунизирани с съветска или китайска ваксина.

Така наподобява все още концепцията за приет на територията на Европейски Съюз персонален профил в единна осведомителна система за здравния статут на всеки жител на страна от съюза, който бе именуван зелен паспорт или зелен пропуск. Твърденията, че с подобен документ ще се разблокират пътуванията и ще има летен туристически сезон, много по-нормален от този през 2020 година, може да се окажат пресилени. Засега електронният документ наподобява просто ще направи доста по елементарно за инспекция статута на човек в пандемията - дали, с какво и по кое време е имунизиран и какви са най-актуалните му данни за антитела против ковид и дали не е инфектиран. Но е под голям въпрос дали ще бъде признаван за секване на националните граници.

" Работим по документ - това не е паспорт - а ще е единствено за имунизирането. Става дума за възобновяване на хора, които са се разболели, за имунизиране или за изработен тест ", съобщи в чевъртък Дидие Рейндерс, еврокомисар по въпросите на правораздаването. " Нямаме наложително имунизиране, заради което човек може да откаже, а и нямаме сега потенциал да имунизираме всички, които желаят. Не желаем да се стига до каквато и да е дискриминация ", цитира думите му " Ройтерс ".

В представен от организацията работен вид на документа, който ще показа Европейската комисия, се споделя, че на националните управляващи се оставя да решат дали и какви забрани за влизане в страната да вкарат или отстранен за имунизираните.
Това повдига и въпрос за съдействие на страни като Дания или Австрия с Израел в създаване на ваксини от второ потомство (т.е. за разновидностите на коронавируса), " които в бъдеще да не са подвластни от Европейски Съюз ".

Страни като Португалия споделят, че " зеленият пропуск " би трябвало да се разиска и със Световната здравна организация, с цел да се употребяват и по света. Само че СЗО е срещу подобен документ, тъй като го счита за дискриминиращ и тъй като няма задоволително доказателства какъв брой дълготрайно пазят имунизациите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР