Софийският административен съд (АССГ) отмени указанията на ЦИК, с които

...
Софийският административен съд (АССГ) отмени указанията на ЦИК, с които
Коментари Харесай

Софийският административен съд разреши видеоизлъчването от броенето на гласовете

Софийският административен съд (АССГ) анулира напътствията на ЦИК, с които на процедура бе неразрешено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април. Делото е по тъжба на " Демократична България ", а до него се стигна след повече от месец правосъдни борби и откакто Върховният административен съд задължи първоинстанционните магистрати да се произнесат всъщност.

В претекстовете на съда се показва, че изборното помещение е публично място и всеки, който взе участие в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това е в сходство на закона и на самите инструкции на ЦИК - гарантиране на бистрота, обективност и правомерност на изборния развой. Съдът не споделя визията, че участниците в изборния развой отвън медиите, не могат да го снимат. Определението на АССГ не е дефинитивно и предстои на обжалване в 14-дневен период.

" Това е извънредно значима победа ", съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов във видео, излъчено онлайн в обществените мрежи. Той уточни, че снимането и излъчването от броенето на бюлетините ще изиграе превантивна роля и ще направи по-трудни операции като оповестяване на постоянни бюлетини за невалидни и сформиране на неверни протоколи. Видеонаблюдението ще бъде осъществено посредством платформата " Ти броиш ", сподели още Христо Иванов.

" Това е най-хубавата вест от цялата акция досега и това, което ние ще създадем в този момент е да отключим тази алтернатива в приложението, която заради условията беше заключена. Приложенията на " Ти броиш " са налични за събаряне. Цялата тази войска от над 11 хиляди покровители, наблюдаващи и политически представители от други организации, ще могат в нощта на изборите да си включат смарт телефоните и да предават директно процеса на броенето на бюлетините - нещо, което в България не се е случвало. И всеки, който желае да види по какъв начин се преброява неговия глас, може да отиде в уеб страницата " Ти броиш ", да види секцията, в която е дал своя вот, и да наблюдава по какъв начин се броят гласовете ", съобщи Ивайло Мирчев, лидер на листата в Бургас и претендент в столичния 24 МИР.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР