Компаниите-членовете на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора

...
Компаниите-членовете на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора
Коментари Харесай

Над 30 000 тона употребяван текстил е оползотворен в България през 2020 г.

Компаниите-членовете на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка /АПТДВУ/ са обезпечили повторната приложимост и преработване на 30 097 тона ненужни облекла и обувки през миналата година, оповестиха от асоциацията.

70 % от тях са готови за повторна приложимост, като 24 013 тона са изнесени за пазари в Източна Европа, Азия и Африка, а в така наречен секънд хенд магазини в България се продават към 10 на 100 от сортирания текстил. Негодният за повторна приложимост текстил се предава за разнообразни типове оползотворяване и преработване, като по този метод членовете на АПТДВУ съумяват да реализират съвсем нулеви равнища на депониране на боклуци, написа в известието.

Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка сплотява повече от 40 компании. Пряко ангажирани с активността са 5000 души. Годишният оборот на компаниите-членове за 2020 година е 176 млн.лв., а импортираните в бюджета налози, осигуровки, мита и такси - повече от 24 млн. лева, допълват от организацията.

Чрез обслужването на профилирани контейнери за текстилни боклуци, в България са събрани 1721 тона текстилни произведения, близо 70 на 100 от тях са събрани в София. Членове на Асоциацията все още имат ситуирани над 200 контейнера в 12 общини в страната. В България няма въведена система за разделно събиране на текстил, само че съгласно Плана за кръгова стопанска система на

Европейската комисия до 2025 година във всяка страна-член на Европейски Съюз отпадъците от текстил би трябвало да бъдат разделно събирани, написа още в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР