Очаква се БВП на България да нарасне с 2,7 на

...
Очаква се БВП на България да нарасне с 2,7 на
Коментари Харесай

ЕК очаква БВП на България да нарасне с 2,7% през 2021 г. и с 4,9% догодина

Очаква се Брутният вътрешен продукт на България да нарасне с 2,7 на 100 през тази година, а през 2022 година с 4,9%. Това сочи оповестената от Европейската комисия зимна икономическа прогноза за 2021 година, съобщи БНР.

В есенната си прогноза от предишния ноември Европейска комисия очакваше по-голямо стесняване на българската стопанска система с 5,1% през 2020 година Тогава Комисията заложи и малко по-слаб икономическия напредък от 2,6% през 2021 година и от 3,7% през 2020 година

Пандемията от Covid-19 докара до сериозна загуба на приходи от задграничния туризъм, които са към три четвърти от общите приходи в туризма, акцентират от Комисията и допълват, че Брутният вътрешен продукт за предходната година е понижен с 4,9 на 100.

Оттам чакат вътрешното ползване да остане по-ниско през първата половина на тази година, като се има поради продължаването на карантината.

Евентуалното отваряне на стопанската система се чака да даде подтик на потреблението и вложенията през втората половина, показва още Европейска комисия.

Комисията чака износът последователно да се възвърне от второто тримесечие нататък, само че задграничните туристи ще стартират да се завръщат едвам през третото тримесечие на годината.

От Комисията обаче акцентират, че тук има сериозен риск поради относително ниския % на имунизиране в нашата страна и разпространяването на болестта спрямо други туристически дестинации.

Има риск и от публичните вложения, защото не е взето поради приложението на проекта за възобновяване и резистентност.

Европейска комисия чака, че инфлацията, която е спаднала до 1,2 на 100 предходната година, ще се усили до 1,7 на 100 през тази и до 1,8% през идната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР