COVID-19 е на път да унищожи традиционния 8-часовия работен ден,

...
COVID-19 е на път да унищожи традиционния 8-часовия работен ден,
Коментари Харесай

Пандемията намали работния ден в някои области

COVID-19 е на път да унищожи обичайния 8-часовия работен ден, както го познаваме. Tова демонстрират настоящи изследвания, съгласно които от ден на ден компании изплащат заплати съгласно свършената работа. На места пандемията вкара и 4-дневна работна седмица, съобщи Nova.

„ Може да разполагаш повече с времето си, не си притиснат, не ти се постанова да си с доста хора на едно място, което, с изключение на болест, както е с COVID-19, способства и за повече натоварване “, показва Димитър Бозов, който работи в задгранична компания за тютюневи произведения като финансист.

Заради пандемията той е минал на работа от у дома.

Проучванията на международна HR компания демонстрират, че работата от у дома е повишила успеваемостта над 30 %. И още- 76 на 100 от хората правят оценка позитивно обстоятелството, че имат надзор над графика си, а 75 % не желаят да се връщат в офиса.

„ Въпреки че обичайно работодателят си фантазира, че служителят у дома си почива, скатава се, няма кой да го следи и той си прави, каквото си желае - май се оказа тъкмо противоположното “, твърди Ирина Йончева, началник отдел "Човешки запаси " в HR компания.

„ Този пазар на труда, който го познаваме с закрепено работно време – от 08:00 до 17:30 часа към този момент няма да има значение. Защото все по-често ще прибягваме до това да си отчитаме работното време гъвкаво – дори не до час, а до минута “, безапелационен е икономистът Румен Гълъбинов.

Въвеждането на 4-дневна работна седмица е различен от хипотетичните модели на работа. Но е допустимо да е по-трудно използван. „ Четири дни желая да си купя самун, останалите три – не желая. Просто би трябвало да се види по какъв начин да се намести моделът “, твърди HR специалистът.

Според икономисти обаче краят на пандемията няма да промени новите трендове на трудовия пазар и най-малко една трета от личния състав на компаниите, ще остане на отдалечена работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР