Двама британски учени съобщиха, че са открили водна пара, изпускана

...
Двама британски учени съобщиха, че са открили водна пара, изпускана
Коментари Харесай

Водна пара беше открита в атмосферата на Марс

Двама английски учени оповестиха, че са разкрили водна пара, изпускана от атмосферата на Марс, което укрепва хипотезата за вероятното битие в предишното на форми на живот на Червената планета, съобщи Франс прес.

Широко публикувано е мнението, че Марс и имал огромни ресурси от течна вода и че на повърхността му е имало езера и реки. Понастоящем цялата вода на планетата е скована в ледените шапки на планетата или под грунта й. Но съгласно ново изследване, оповестено в сп. "Саъйнс адвансис " и дело на двама английски учени от "Оупън юнивърсити ", част от тази вода към момента се изпарява под формата на водород, изпускан от марсианската атмосфера.

Откритието е било направено благодарение на малко устройство, инсталирано върху сондата "ЕкзоМарс " на Европейската галактическа организация и на съветското галактическо ведомство. Уредът мери светлината, която минава през атмосферата на планетата.

"Устройството NOMAD ни разреши радикално да променим разбирането ни за еволюцията на водата върху Марс ", съобщи Маниш Пател, един от съавторите на проучването.

Научният инструмент е разрешил да се изучат както в никакъв случай до момента изотопите на водата в марсианската атмосфера според от времето и тяхната локализация.

Откритието ще разреши на учените да открият по какъв начин Червената планета е губила водата си по време на нейното битие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР