Карантинираните ще могат да подават заявление, че искат да гласуват

...
Карантинираните ще могат да подават заявление, че искат да гласуват
Коментари Харесай

Ето как ще гласуват хората под карантина на парламентарния вот

Карантинираните ще могат да подават заявление, че желаят да гласоподават с преносима урна до 3 дни преди вота, като те ще се вписват в листата за гласоподаване след инспекция в съответната РЗИ,

Такива текстове са внесли депутати от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ сред двете четения на закона за изключителните ограничения, който преди седмица мина на първо четене в зала.

Именно в тях от болшинството регламентират правото на избор с преносима урна за карантинираните, само че наред с това на ЦИК се вменяваше цялата отговорност за направата на здравни правила при вота, както и тя да реши дали да има преносими урни или специфични секции.

На собствен ред от ЦИК излязоха със свое мнение и текстове за промени. ГЕРБ пък дадоха поръчка, че ще се съобразят със забележките. Сега от текстовете излиза наяве, че са припознали част от концепциите на ЦИК.

Така да вземем за пример в измененията категорично е записано, че не ЦИК, а здравните управляващи в лицето на министъра и държавния здравен контрольор вкарват противоепидемични ограничения.

На тази основа пък ЦИК със свое решение ще дефинира организацията на вота, включително и гласуването на гласоподавателите сложени под наложителна карантина, което ще става точно с преносими урни.

Междувременно от ГЕРБ прецизираха, че дали в лечебните заведения ще има ли обособени секции за тези с Коронавирус или и те ще гласоподават с преносима урна, ще вземат решение на място шефовете, откакто се съобразят с инструкциите и разпоредбите на ЦИК.

Броят на членовете на преносимите секции би трябвало да е не по-малко от трима. Също толкоз ще могат да бъдат и тези в секциите в чужбина. В момента съгласно закона те са сред 5 и 7 души.

Министерски съвет ще обезпечава изборния развой с всички нужни средства за отбрана, а разноските ще се включват в план-сметката. ЦИК ще би трябвало да организира разяснителна и обучителна акция за избор в епидемиологична конюнктура.

Междувременно Движение за права и свободи пък внесоха свои оферти, които се преценяват напълно с текстовете на ЦИК. В тях се планува обособена секция за карантинирани в лечебните заведения да се открива при съществуването на 10 карантинирани с COVID-19.

От Движение за права и свободи оферират здравния министър, дружно с двата щаба – националният и имунизационният да одобряват здравните правила и това да стане 60 дни преди изборите.

Първоначално текстовете, признати на 1 четене, предвиждаха този период да е 50 дни и да се прави от ЦИК.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР