През следващите две десетилетия земетресенията ще станат по-чести по цялата

...
През следващите две десетилетия земетресенията ще станат по-чести по цялата
Коментари Харесай

Сеизмолог предсказа мощни земетресения по цялата Земя

През идващите две десетилетия земетресенията ще станат по-чести по цялата планета заради промени във формата на атмосферната циркулация, което визира броя на случаите на това рисково естествено събитие. Съответното изказване направи ученият-геофизик Виктор Боков пред профилирани интернационалните издания.

Той акцентира, че всички трусове са тектонични процеси с влияние на атмосферата върху земната кора. Поради атмосферното налягане почвата може да се огъне до 40 сантиметра върху разломите на тектонските плочи. Следователно доста по този въпрос зависи от циркулацията на атмосферата.

"Има две съществени форми на атмосферна циркулация: форма С е обвързвана с Азорския антициклон, а форма Е със сибирския. И когато тези меридионални процеси се засилят, има още трусове. Особено мощни. Това се дължи на блокирането на атмосферата от мощни антициклони. И в този момент това е няколко години, имаме преобладаване на меридионални циркулационни форми ", отбелязва Боков.

Ръководителят на климатологичната лаборатория на Института по география на Руската академия на науките Владимир Семенов обаче счита, че това е просто съвпадане и няма връзка сред честотата на земетресенията и атмосферата.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР