Дъновисти правят днес традиционния си събор в Рила планина. Поради

...
Дъновисти правят днес традиционния си събор в Рила планина. Поради
Коментари Харесай

Дъновисти на традиционния си събор в Рила планина

Дъновисти вършат през днешния ден обичайния си събор в Рила планина. Поради тази причина има и обичайно засилено полицейско наличие, с цел да може самодейността да премине безпроблемно, сподели представителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

Полицаи ще наблюдават в региона на събора и по маршрута за напредване на участниците и гостите за недопускане на произшествия и нарушавания на публичния ред, които да помрачат празника.

Ежегодният лагер в Рила планина събира с изключение на почитатели на Петър Дънов, известни като Бялото приятелство, и доста туристи, идващи, с цел да видят магическия танц " Паневритмия ". Той се извършва край езерото " Бъбрека " на 19 август, когато почитателите на Петър Дънов посрещат своята Лятна /Слънчева/ Нова година.

Бялото приятелство посреща изгрева на слънцето от Молитвения рид. Дъновистите имат вяра, че изгревът на 19 август има вълшебен качества. Според тях човек, посрещнал първите слънчеви лъчи в този ден високо в планината, се зарежда с сила и здраве за идващите 12 месеца.

Празничната " Паневритмия " се извършва край езерото " Бъбрека ". По време на играта, която продължава към два часа, всички са облечени в бяло.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР