Общо 142 училища ще получат финансиране по модула Библиотеките като

...
Общо 142 училища ще получат финансиране по модула Библиотеките като
Коментари Харесай

142 училища ще получат средства за осъвременяване на библиотечния фонд

Общо 142 учебни заведения ще получат финансиране по модула " Библиотеките като просветителна среда " от Националната стратегия " Осигуряване на модерна просветителна среда ", заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Идеята е да се подкрепи популяризирането на библиотеките като място, в което се предизвиква мисленето, въображението и творчеството като част от образователния развой, да се поддържат взаимни начинания, да се образуват привички за четене и умения за учене през целия живот, да се образува отношение към културата като цяло. Има утвърдени планове, които ще се осъществят взаимно сред публични библиотеки и учебни заведения - осъществяване на образователни часове, състезания, четения и други.

Целта на програмата е да се подкрепят учебните заведения и за обогатяването с нова модерна литература на построените библиотеки.

Финансира се и основаването на неофициална уютна читателска среда - обзавеждане на " ъгъл за четене " - в учебната библиотеката и/или отвън нея - на територията на учебното заведение, тук-там, позволяващи обособяването на такива пространства / " ъгъл за четене " /училищната библиотека/.

Предвидените средства са в размер на 767 837 лв., като оптималната сума, която ще получат някои от учебните заведения, е 6000 лв..

Този нов модул бе основан след съглашение сред Министерството на образованието и науката с Министерство на културата сходно на модула " Културните институции като просветителна среда ", по който учебните заведения провеждат взаимни изяви с музеи и галерии, осведомят от МОН.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР