Малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и разпусна парламента

...
Малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и разпусна парламента
Коментари Харесай

Малийският президент подаде оставка след военен метеж

Малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и разпусна Народното събрание единствено броени часове откакто разбунтували се бойци го задържаха под дулата на оръжията си. Така Мали затъва в още по-дълбока рецесия на фона на джихадистки екстремизъм и всеобщи митинги, съобщи Ройтерс.

С отпаднал тип и носещ хирургическа маска на лицето Кейта разгласи оставката си в малко послание онлайн по държавната телевизия единствено броени часове откакто бойците го задържаха дружно с премиера Бубу Сисе и други висши публични лица.

" Щом през днешния ден някои детайли в нашите въоръжени сили желаят това да завърши с тяхната интервенция, то аз имам ли избор? ", попита той риторично в словото си, произнесено от военна база в Кати край столицата Бамако, където беше арестуван през вчерашния ден.

Засега не е ясно кой стои отпред на протеста , кой ще ръководи при отсъствието на Кейта и какви са настояванията на метежниците.

Преди това в обществените мрежи бяха публикувани фрагменти, за които се твърди, че са направени в гарнизона на Кати, на които се виждат Кейта и Сисе, обградени от въоръжени бойци. Ройтерс не може да удостовери достоверността им.

От юни по улиците на Бамако има демонстрации с присъединяване на десетки хиляди хора, искащи оставката на Кейта , тъй като съгласно тях той се е провалил в оправянето с влошаващата се конюнктура в областта на сигурността и корупцията.

Франция и други интернационалните сили, а също и Африканският съюз осъдиха метежа . Те се опасяват, че рухването на Кейта може да дестабилизира още повече някогашната френска колония и целия западноафрикански район на юг от Сахара, отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР