В Китай се появи мобилно приложение, което цели да ограничи

...
В Китай се появи мобилно приложение, което цели да ограничи
Коментари Харесай

Китай пусна мобилно приложение за засичане на коронавирус

В Китай се появи мобилно приложение, което цели да ограничи разпространяването на ковид, като предизвестява потребителите, когато са покрай инфектиран човек. Според данни на Xinhua, китайската държавна медийна организация, приложението носи името Close Contact Detector и разрешава на потребителите да отбележат сами здравния си статус. Те би трябвало да сканира QR код, да вкарат имената си и техния цивилен номер, след което могат да ревизират статуса на три други номера - на близки до тях хора, сътрудници и родственици.

Според Xinhua, приложението би трябвало да ограничи контакта със инфектирани от ковид в компании, учебни заведения или даже общежития, както и да помогне на медицински експерти, които работят с пациенти и чиновници в региона на всеобщия превоз. Ако приложението дефинира, че даден консуматор е бил в непосредствен контакт със инфектиран от ковид, то той ще бъде инструктиран да остане у дома. Xinhua не изяснява по какъв начин тъкмо работи приложението, нито по какъв начин дефинира риска от заразяване.

Въпреки това, самодейността е получила поддръжка от редица държавни организации в Китай, като Националната здравна комисия, Министерството на превоза, Китайските железници и Гражданската авиационна администрация.

Изискването за въвеждане на цивилен номер буди съмнение и кара критиците да акцентират, че приложението има и разнообразни цели от ограничение на болестта - като да вземем за пример още един инструмент за следене на жителите от държавното управление. Други считат, че битката с ковид, който взе над 1000 жертви до този миг, е по-важна от тези опасности по сигурността.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР