Годината е към своя край и дойде време да направим

...
Годината е към своя край и дойде време да направим
Коментари Харесай

Sony PlayStation 5, DualShock 5, PSVR 2 – обзор

Годината е към своя край и пристигна време да създадем преглед на една от най-интересните тематики през годината – PlayStation 5! Следващата подпора на Sony е значима освен за почитателите на марката, само че и за конзолния гейминг като събитие – изключително предвид на облачните услуги като Stadia и xCloud, които слагат пред тестване обичайна конзолна скица, с която толкоз сме привикнали. Нека първо да сумираме цялата известна информация за PlayStation 5, идващия контролер с хипотетично име DualShock 5, както и VR системата в новата подпора на Sony – тези три съставния елемент получиха доста внимание през годината, а патентите на японците ни накараха да се чудим по какъв начин ще наподобява конзолния гейминг след тъкмо една година - въпреки всичко огромните онлайн търговци към този момент одобряват PlayStation 5 pre-order.
PlayStation 5 – спецификации
Очаква се Playstation 5 да бъде повече от два пъти по-мощна от своя предходник, съгласно оценки на специалисти в промишлеността. В момента PS4 Pro може да реализира 4,2 терафлопа интервенции с плаваща запетая, упованията за PS5 са това число да бъде 10,7. Слуховете настояват, че Sony и Microsoft целят новата генерация техни конзоли да бъде по-мощна от хардуерния еквивалент на Stadia - гейминг услугата, с която Гугъл счита да направи гражданска война на пазара. Има логичност!

Миналата седмица японците потвърдиха, че PS5 ще употребява трето потомство процесор AMD Ryzen с 8 ядра с архитектура Zen 2 и създаден по 7-нанометров развой. Този процесор ще бъде окомплектован със специфичен графичен чип, основан на Radeon Navi, който ще поддържа и трасиране на лъчи (ray tracing). Цялата тази мощност ще даде опция на PlayStation 5 да пуска игри в до 8K резолюция, хипотетично при 30 фрагмента за секунда и 4K при 60. Sony публично удостовери и съществуването на SSD памет в конзолата, което доста ще редуцира времената за зареждане.

Има обаче и напълно нов метод на инсталиране на игри, който се оказва вероятен, посредством тази SSD технология. " Вместо да третираме всяка игра като огромен блок от данни, ние ще дадем опция за достъп до обособени сегменти ", споделят Sony. На процедура това значи, че потребителите ще могат да изберат единствено мултиплейър режима на дадена игра, който да се запише на SSD паметта и да играят, без нужда от инсталиране на цялата игра. Sony резервират и оптичните дискове като физически носители на игрите - PS5 чете 100GB Blu-ray дискове, а самото устройство е изцяло функционален 4K Blu-ray плейър.

Една от значимите характерности, които касае директно почитателите, е публично оповестената цялостна противоположна съгласуемост с PS4, макар че в интернет се появи притеснителна информация, че разработчиците на Sony имат проблеми тъкмо с противоположната съгласуемост и тя ще е лимитирана до избрани игри, най-малко първоначално.
PlayStation 5 - дизайн
Неотдавна в Twitter се появиха фотоси, които хипотетично посочваха PS5 във версия за разработчици, дружно с новия DualShock 5 контролер с вграден екран. Малко по-късно холандците от LetsGoDigital се добраха до патент, който показваше Dev Kit версия на конзолата, а доста скоро в интернет се завъртя и изтекла фотография, извънредно сходна с рендерите. Последната версия, която се разграничава от първите изтекли в Twitter фотоси, получи и поддръжката на Матю Стот от Codemasters, който доста бързо изтри своя коментар, че рендерът на LetsGoDigital в действителност в действителност е Dev Kit версията, която разработчиците са получили.

 Sony PlayStation 5, DualShock 5, PSVR 2 – преглед
Предстои да разберем на кой дизайн ще се спре Sony и дали финалната версия за консуматори няма да е напълно друга - въпреки всичко Dev Kit конзолата е много смела и има доста ексцентрична форма, с цел да бъде създавана елементарно в огромен тираж. По-сигурното съмнение е, че Sony още веднъж ще употребява по-конвенционален дизайн и ще надгради върху PS4 конзолата, вместо да търси революции, само че към момента можем единствено да гадаем.
PlayStation 5 - цена и дебютна дата
В началото на октомври Sony отвориха кранчето и пуснаха малко публична информация за конзолата, измежду нея беше и дебютната дата - края на 2020-а година. Към момента на написване на тази публикация остава по-малко от година до този миг, въпреки че Sony най-вероятно публично ще показват PlayStation 5 много по-рано - на особено събитие, планувано за февруари или по време на ревюто E3 2020 през месец юни.

Що се отнася до цената на PS5, имаше много спекулации, в това число и появяването на предварителни поръчки за конзолата на шведския онлайн магазин Media Markt, като цената там беше 9999 крони, равняващи се на над 900 евро! По-реалистичните прогнози, имайки поради спецификациите на конзолата, съществуването на SSD, Blu-Ray плейър и Ryzen + Navi слагат цената към 500-600 евро. Преди броени дни стана ясно, че Sony работят и върху Pro версия на PlayStation 5, която би трябвало да резервира цената на истинската подпора, само че да се появи към 3 години по-късно с усъвършенстван хардуер.
DualShock 5 - функционалностиКонтролерът на PlayStation 5 е друга сфера, в която Sony влагат големи старания, съдейки по многочислените патенти на компанията в тази област. За новия контролер е създадена напълно друга противоположна връзка, която да размени вибромоторите и резултатите, познати от DualShock 4. Джойстиците на PS5 ще оферират разнообразни равнища и степени на трептения, самостоятелни в двата края на устройството. Това ще даде опция да се симулира чувството за разнообразни повърхности. Колеги, които са имали опция да опитат системата с Gran Turismo Sport оповестяват, че джойстикът дава друго чувство в двата си края, когато десните гуми на автомобила стъпят на трева или трошляк, а левите са върху асфалт.

 Sony PlayStation 5, DualShock 5, PSVR 2 – преглед
Друга огромна смяна при джойстика са по този начин наречените адаптивни спусъци. Това са добре познатите L2 и R2 бутони в задната част, които обаче ще имат друго равнище на противодействие, според от обстановката. Да кажем L2 е подаване на газ в спортна игра - тогава бутонът ще е много " по-лек " от R2, който ще бъде спирачка. Друг образец е дърпането на спусък в разнообразни пуцалки - тогава всяко оръжие ще се усеща по друг метод - производство на изстрел с пушка ще се усеща друго от картечен огън. Новият контролер също ще употребява USB-C порт за зареждане и игра (когато е свързан).

Все оше не е ясно дали DualShock 5 ще разполага с вграден тъчскрийн или още веднъж ще употребява познатата от DS4 сензитивна зона. Сред патентите, които Sony са подали и които LetsGoDigital разгласиха, са джойстик със датчик за пулс и пръстов отпечатък, както и доста забавна опция за делене на контролите в заглавия за един състезател сред другари - на процедура трансформирайки всяко сингъл заглавие в мултиплейър.
PSVR 2 - най-накрая безжичен?
Патент, който е подаден още през февруари и оповестен на 3-и октомври 2019-а, дава визия по какъв начин ще наподобява PSVR2 и какви ще бъдат функционалностите на новата система, която най-вероятно ще забележим малко след дебюта на PlayStation 5.

Първата огромна разлика с актуалната PSVR, е че идващото потомство ще има камера и в контролера, за по-добро следене на обектите. И до момента в който PSVR употребява ярки LED детайли, от патента излиза, че PSVR2 ще разчита на по-голям брой камери, ситуирани в разнообразни точки - две са показани в предната част на очилата и една откъм гърба.

 Sony PlayStation 5, DualShock 5, PSVR 2 – преглед
И до момента в който този метод е сходен на HTC Vive Cosmos, който прегледахме напълно неотдавна, слагането на камера в контролера PSMove е нещо напълно ново. Камерите ще бъдат употребявани също за добавена действителност, с помощта на усъвършенстваната технология EyeToy. Интересно е обаче, че новата система PSVR2 не отстранява изцяло потребността от Playstation Camera. Докато Vive Cosmos и Oculus Rift S разчитат на датчици в самите устройства, патентът от Sony към момента демонстрира съществуването на PlayStation Camera.

На илюстациите в патента не се виждат жици от PSVR2, което подсказва, че системата ще бъде изцяло безжична. Според описанието, свързаността ще бъде Bluetooth. Друга допустима смяна е замяната на единични екран с два обособени - за всяко око. Относно цената на PSVR още веднъж можем единствено да спекулираме - като цифрите се движат към 400 евро.
Игри за PlayStation 5PS5 може да има съвършен хардуер и доста нови и забавни функционалности, само че без задоволително положителни и забавни заглавия, конзолата няма да реализира упования триумф. Отчитайки положителните извънредни серии, които Sony поддържа през пследните няколко генерации PlayStation, можем да създадем много положително съмнение кои ще са игрите, които можем да чакаме за новата подпора. В този лист е регистрирана и дълго чаканата Final Fantasy VII Remake, която ще се появи за PS4 в първата си част, само че останалите сигурно ще дебютират за новата подпора на Sony.

Потенциални игри за Playstation 5:
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР