Понякога може да е забавно, а друг път доста дразнещо

...
Понякога може да е забавно, а друг път доста дразнещо
Коментари Харесай

Звук и слушалки – ултимативен гид!

Понякога може да е занимателно, а различен път много дразнещо да изолирате звука на всекидневието и околната среда в името на обичаната музика, която да е единственото нещо, което съществува за ушите ви. Но истината е, че без значение дали се намирате в затворено пространство или навън, близките звуци постоянно са толкоз мощни и дразнещи, че завладяват удоволствието и го заменят със разстройване. Как човек може да се любува на музиката без разстройства като тези? Приветствайте технологията за приглушаване на шума, за някои по позната като " Noise Cancellation ".

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 5)

Шумът
На първо място – какво е " звук " и по какъв начин човек се отървава от него? Има редица неправилни схващания и дезинформация по отношение на шума и методите за отстраняването му, когато приказваме за слушалки. За начало терминът " звук " тук значи външен звук. Всеки тон, който не идва от драйверите в корпуса на слушалките, механически е прочут като " звук " или още като " външен звук " (ако държите да сме напълно акуратни). Това явно е нежелателен детайл, защото пречи на музиката, която слушате. Така се появява потребността от технологията за шумопотискане. Noise Cancellation може да се дефинира като тези способи, които се употребяват за понижаване или даже уединяване на нежелания звук. Разбира се, налични са разнообразни способи, които реализират шумопотискане/изолиране на шума. Нека разгледаме двата съществени метода, по които се категоризира технологията Noise Cancellation.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 5)

Пасивно шумопотискане ( Passive Noise Cancellation )
Пасивното шумопотискане е познато и като " Noise Isolation " или шумоизолация. Този способ в действителност не стопира шума, само че го понижава значително посредством изолирането му. Това значи, че пасивното шумопотискане в реалност се реализира посредством потребление на звукоизолация посредством специфични материали за задачата. Плюшени прилепващи тапи, хедсети със мощно подплатени наушници, слушалки със затворен тил (тоест, тези чийто тапи на ушите не са отворени от външната страна) или персонализирани системи за вграждане, са все образци за техники, които изолират шума. Ако смятате, че сегашната ви слушалки позволяват прекомерно доста от околния звук, можете даже да употребявате тапичките за уши от компании като Comply, с цел да постигнете по-добра шумоизолация без да си купувате нови слушалки. Моделите със затворен тил с фини подплънки дават отлична изолираност. Макар и много ефикасен способ, пасивното шумопотискане има ограничавания за това до каква степен може да изолира шума. Търсите освен това... като тотално прекъсване на околния звук?

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 5)

Активно шумопотискане ( Active Noise Cancellation )
Слушалките с интензивно понижаване на шума могат да вършат всичко, което пасивните не могат. И по тази причина са по-скъпи. Понякога много по-скъпи. При технологията Active Noise Cancellation, слушалките разполагат с чип, който " слуша " шумa и генерира аудио, противоположно на него (известно още като Pink Noise) и по този метод го стопира. Звучи ви необикновено? В реалност, това е елементарна физика. Звукът пътува на талази, това всички го знаем. Тези талази имат характерности, като амплитуда и фаза. Теоретично, в случай че задействате звукова вълна, която е противоположна по фаза и със същата амплитуда като аудио вълната, ще отмените истинската вълна. Нека го опишем по различен метод. Сещате се за епичните борби с лъкове и стрели в продукции, като 300, Troy и Game of Thrones, нали? Две фракции изстрелват стрели едни към други, стрелите се срещат в средата и падат/измъкват се. Почти същото, само че в тази ситуация приказваме за аудио талази. Активното шумопотискане е този дребен войник, който " се грижи " за шума. Това е.
При слушалките с подобен вид шумопотискане, се прибавя в допълнение равнище на понижаване на шума посредством интензивно заличаване на нискочестотни звукови талази. И когато споделяме " интензивно ", това значи потреблението на спомагателни модули. За образец, можем да вземем микрофона. Слушалките с шумопотискане включват спомагателен дребен микрофон в самата слушалка, който улавя страничния звук, като трафика на колите, звука от диалозите на хората и така нататък Още един образец, е електронната скица за шумопотискане. Електрониката в слушалката основава шумопотискаща вълна, която е 180 градуса отвън фаза (или обратно) с околния звук. Резултата е, че анулира досадния непряк звук, който ви заобикаля, без да понижава звука, който желаете да чуете (идващ от слушалките).

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 5)

Но по какъв начин в действителност, оказва помощ шумопотискането?
Докато слушалките с Noise Cancellation правят чудесна работа, като вършат разлика сред звука, който потребителят желае да чуе, и фоновия звук, който желае да изолира, съществува изказване, че те компрометират качеството на звука посредством заглушаване на звуците. Освен това, механизмът в действителност, не може да понижи шумовете, които са над 20 dB. Амбиентните шумове като самолетните мотори и придвижването на трен, се изолират напълно сполучливо. Но други, по-силни шумове, не могат да бъдат наранени от тази технология, защото това би повлияло на звуковите характерности на слушалките. Внезапните звуци (когато някой викне на друг) също не могат да бъдат изолирани. Още нещо, което би трябвало да се вземе поради е, че някои консуматори изпитват смяна във въздушното налягане, макар че портовете, вградени в слушалката би трябвало да изпускат въздух, заловен зад високоговорителите.

Ако към момента се двуумите дали да инвестирате в слушалки с шумопотискане, не забравяйте да прекарате известно време с подобен вид слушалки или да тествате тези, които желаете да закупите. Слушалките с Noise Cancellation са страхотни, само че не са магия. Много от тях изискват привикване, защото чувството е характерно, необичайно и друго от това, с което сте привикнали (при общоприетите слушалки).

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 5)

За край, ето и някои от най-хубавите модели хедсети на пазара с Active Noise-Cancelling: Sony WH-1000XM3, Bowers & Wilkins PX, Plantronics BackBeat Pro 2, Skullcandy Venue, Bose QuietComfort 35 Series II, Phiaton BT 150NC. А ето и няколко, които са вид тапички: SonyWF-1000XM3, Apple AirPods Pro, Bose QuietControl 30, TaoTronics TT-EP002.

Следва продължение...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР