Поредната седмица се изниза бързо и неусетно, подобно на любовник,

...
Поредната седмица се изниза бързо и неусетно, подобно на любовник,
Коментари Харесай

Най-важните технологични новини от изминалата седмица

Поредната седмица се изниза бързо и незабелязано, сходно на ухажор, който е изчакал ненадейно прибралия се брачен партньор да заспи. Темповете на информацията са такива, че се усещаме задължени да създадем млък дайджест на най-важните вести от миналата седмица, които може да сте пропуснали. Седмицата не беше лишена от събития, тъй че - започваме.

 Най-важните софтуерни вести от миналата седмица
Motorola RAZR
Новият RAZR беше показан публично от Motorola след безконечен поток от клюки и течове. С няколко думи - телефонът се сгъва отвесно, по сходство на истинския RAZR, има еластичен 6,2-инчов екран, а характерностите му са на устройство от високия междинен клас. Motorola споделят, че са заложили най-вече на дизайна, занапред следва да получим мнения какъв брой здрав и дългогодишен ще бъде гъвкавият екран, изключително в региона на пантата, където се образува процеп при затварянето на телефона.

 Най-важните софтуерни вести от миналата седмица

Гугъл Stadia дебютира в стеснен брой страни
Световният дебют на облачната гейминг услуга на Гугъл - Stadia се състоя тази седмица. За страдание, тя няма да се появи в България, надяваме се това да стане при втората вълна страни, към които Stadia ще се разшири следващата година. Въпреки това, новините към този нов и забавен метод за игра не стопират - чакаме ревюто на сътрудниците от PCWorld.com, с цел да ви осведомяваме дали има смисъл да чакате с неспокойствие тази услуга или ще би трябвало да разчитаме на друга компания, която да направи облачния гейминг функционален.

 Най-важните софтуерни вести от миналата седмица
AMD върви решително напред
Още от дебюта на Ryzen процесорите стана ясно, че Intel ще има съществени проблеми. Nvidia обаче изглеждаше като закрепостен титуляр, що се отнася до най-високия клас видеокарти. С излизането на Navi архитектурата и картите RX 5700 и 5700 XT, нещата започнаха да се трансформират. Единственото, което липсваше, беше трасирането на лъчи. Оказва се, че видеокартите на AMD обаче се оправят изненадващо добре в нов бенчмарк на Crytek, наименуван Neon Noir (за него писахме преди време). Колегите от Wccftech са създали някои проби с него и резултатите са повече от забавни. На процедура тестванията демонстрират, че игри, които употребяват Cryengine, ще могат да употребяват трасиране на лъчи и при AMD карти.

 Най-важните софтуерни вести от миналата седмица
Microsoft X019
Събитието на Microsoft, отдадено на Xbox тази година беше много забавно. Не толкоз забавно, че да разкрият публично идващото потомство Xbox, само че и по този начин видяхме ново инфо за идни игри, експанжъни, както и за Project xCloud стрийминг услугата на Microsoft. Бяха оповестени нови планове от екипите на Dontnod, Obsidian и Rare, а и какво можем да чакаме за в бъдеще от Xbox Game Pass. За почитателите на Final Fantasy поредицата също събитието беше положително, тъй като 10 от тези паметни JRPG игри ще се появят в Game Pass.

 Най-важните софтуерни вести от миналата седмица
Уязвимости в Android
Компанията за ИТ сигурност Kryptowire откри в модерни смарт телефони на известни марки употребяващи Android вградени в операционните системи евентуално вредоносни принадлежности и други типове уязвимости. Те са заложени в софтуера на устройствата още на стадия на тяхната разработка, т.е. преди потребителите да се допрян до тях. Можете да прочетете и кои са засегнатите марки и модели.

Друга уязвимост в Android разрешава на атакуващи да получават достъп до приложението, ръководещо камерата, до фотосите и видеата на смарт телефони, както и да задействат техните микрофони, разгласи анализаторската компания Checkmarx. Засегнати са многочислени производители, като някои от тях, като Гугъл и Samsung към този момент са отстранили казуса.

И най-после - накърнимост в WhatsApp, която визира както Android, по този начин и iOS, разрешава отдалечено компрометиране на мобилни устройства. Слабостта CVE-2019-11931 съставлява бъг, обвързван с препълване на буфера в модула за обработка MP4 файлове. За възползване от него злоумишленик е трябвало изпрати особено основан файл с такова уголемение, посредством който да започва случаен код на устройството на жертвата си. Вижте кои версии са наранени.

 Най-важните софтуерни вести от миналата седмица
Нова игра Half-Life след 12 години
За страдание, тя не е дълго чаканата трета част, а VR заглавие, което би трябвало да помогне на продажбите на VR очилата на Valve. Да, Half-Life: Alyx не се обрисува да се появи на нещо друго от VR, защото по думите на Valve цялата игра и доста части/механики от геймплея са тясно свързани с виртуалната действителност. Играта ще се поддържа от всички PC-базирани VR хедсети, като ще идва гратис за притежателите на Valve Index VR хедсета. Ако желаете да играете с VR друг от Valve Index, тогава Half-Life: Alyx ще коства 60 евро.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР