Продължаваме темата ни за звука и слушалките. Сега ще обърнем

...
Продължаваме темата ни за звука и слушалките. Сега ще обърнем
Коментари Харесай

Звук и слушалки – ултимативен гид!

Продължаваме тематиката ни за звука и слушалките. Сега ще обърнем внимание на нещо, което постоянно се подценява и рядко се дискутира – ролята на микрофоните при слушалките. Нека стартираме с малко история...
Слушалките имат история, която датира още от двете международни войни. В началото на 20-ти век слушалки с комутационно табло (или разпределително табло) са употребявани за предаване на музикални осъществявания из Лондон. Колкото и екстравагантно и рядко срещано да е било по това време, след това става неразделна част от радиокомуникацията във военните интервали.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 4)

По-късно, защото хората имали желанието да употребяват слушалки за персонална приложимост, Beyerdynamic изкарват на пазара първите слушалки в света за персонално прилагане. Beyerdynamic са немска, фамилна компания, която се появява през 1924-та година и забавното е, че е най-старата аудио компания дейна и до ден сегашен. Вече сте изтощени...? Чакайте, не се тормозете, свършихме с урока по история.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 4)

Важното е, че от това време микрофоните за слушалки се развиват дружно с стремглавия напредък на технологиите. Днес подвижността и комфортът са станали неразделна част от живота на потребителите. И защото електрониката става все по-миниатюрна – преминавайки от микро до нано равнище, същото е и със слушалките.
Повечето слушалки и тапички предопределени за мобилни устройства имат вградени микрофони. Някои професионални слушалки са с спомагателен кабел за микрофон. Вградените микрофони като цяло са електретни. Принципът им на работа е сходен на правилото на кондензатора. Разликата е, че те не се нуждаят от външен източник на зареждане. Мембраната на такива микрофони получава електрически заряд по време на работа. Те са дребни и могат да бъдат закрепени в напълно дребни устройства. Същите тези микрофони се употребяват в мобилните телефони. Имат динамичен честотен диапазон от 30 Hz до 18 kHz. Те са извънредно енергоефективни, защото не се нуждаят от външен усилвател заради вградения кондензатор в него. MEMS технологията (идва от " micro-electro-mechanical " ) се употребява за производството на тези микрофони с микроразмери.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 4)

Ако сте забелязали, съединителният щифт на слушалките с микрофон имат спомагателна черна линия, която отбелязва стандарта OMTP (Open Mobile Terminal Platform). Другият всеобщ стандарт е AHJ (American Headset Jack), който можете да срещнете тук-там и като CTIA. Голяма част от актуалните смарт телефони употребяват AHJ/CTIA стандарта.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 4)

Слушалките с микрофон на врата имат два пина, с цел да се свържат настрана с компютър. В наши дни и USB стандарта се употребява за свързване на слушалки. Много от микрофоните в слушалки употребяват шумопотискане, с цел да блокират шума към слушателя. Наред с микрофоните за осъществяване на диалози, слушалките имат и специфичен вграден бутон. Тези " отдалечени бутони " са главно потребни за превключване на песни и управление силата на звука. Любопитно е, че употребяват серийни превключващи сигнали за разнообразни контроли. Някои безжични слушалки имат сходни бутони на ушната чашка или лентата за глава.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 4)

Удобството да използваме отдалечено и микрофон, без в действителност, да се приближаваме до телефона е нещо, което всички оценяваме. Представете си свободата да ядете бургер, без да го държите. Корпусът на тези бутони при някои слушалки разрешава инсталиране на аудио усилвател.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 4)

Много слушатели имат свои характерни желания за дизайн и качество. Ако желаете слушалки, които са единствено за слушане на музика, може да не се притеснявате за микрофон. Ако постоянно ще ги употребявате с устройство, на което организирате диалози, то тогава микрофонът несъмнено има значение. А към този момент знаете и по какъв начин да разпознавате другите видове.

Следва продължение...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР