Листата започват да пожълтяват, а вечерният бриз вече не предизвиква

...
Листата започват да пожълтяват, а вечерният бриз вече не предизвиква
Коментари Харесай

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Листата стартират да пожълтяват, а вечерният бриз към този момент не провокира въздишки, а кара хората да вдигнат ципа на якето и да пристегнат шаловете. Обикновено това време на годината е идеално за избор на нова софтуерна джаджа - коледните празници идват, огромните министър председатели са минали и всеки пробва да възнамерява или да си помечтае за нов смарт телефон. Днес ще се опитаме да помогнем на тези от вас, които са решили да си подарят нов телефон за празниците или просто, с цел да сгреят душите си преди настъпващата зима.
.1. Android или iOS?
Това е първият огромен въпрос, на който би трябвало да си отговорите, преди да продължим нататък. Всяка от тези операционни системи има преимущества и дефекти. Ако изберете iOS устройство, това ви лимитира до Apple като производител и свива избора до разнообразни модели iPhone. От друга страна обаче, затворената екосистема на Apple има и преимущества - приложенията са доста добре усъвършенствани и ще работят еднообразно добре - гладко, бързо и безпроблемно - на съвсем всяко устройство с iOS.

 10 съвета за избор на смарт телефон - октомврийски справочник
Изберете ли Android, се впускате в премеждие в софтуерната джунгла - има десетки производители на Android смарт телефони, а приложенията за тази операционна система могат да ви залеят и отнесат като 10-метрово цунами. Недостатъкът на Android са множеството вируси и уязвимости, по-слабият надзор над приложенията и проблеми със съвместимостта - към момента има приложения, които не вървят на характерни марки смарт телефони или имат условия към екрана, паметта и така нататък

Обобщено: iOS смарт телефоните са по-лесни за потребление, до момента в който Android дава по-голям избор.
.
2. Какъв размер да изберете?
Няма да не помни по какъв начин преди няколко години 5 инча беше горната граница и тези устройства се считаха за големи. Днес всички с този размер на екрана и по-малко влиза в графата " компактни " или " мини " смарт телефони, а размерите на екраните гонят 7 инча. Няма потребност да следвате софтуерната мода и да си купувате 6,5-инчово страшилище, което ще би трябвало да употребявате с две ръце и най-вероятно ще изпуснете нееднократно, в случай че нямате потребност от такова. Големият екран несъмнено е улеснение при консумирането на всякаква мултимедия, текст и даже браузване в нета, само че в случай че постоянно ви се постанова да боравите с една ръка, тези преимущества могат да бъдат изцяло унищожени и новият Galaxy Note 10 да провокира повече отрицателни страсти.

 10 съвета за избор на смарт телефон - октомврийски справочник

Обобщено: Вземете си телефон с екран над 5,5-инча, в случай че гледаете доста клипове в YouTube, видеа, играете игри. Ако пък имате по-малки ръце и ползвате телефона си за чат и бърз обзор на обществените мрежи, ще сте по-доволни от плътно устройство.
.
3. Дисплей
Не се подлъгвайте по маркетингови трикове, които се пробват да ви продадат 4К екрани. Разделителната дарба е с много по-малко значение, когато приказваме за смарт телефони, в сравнение с яркостта, цветопредаването, зрителните ъгли и качеството на екрана. Дори 4К смарт телефоните на Sony работят в този режим извънредно рядко - при съществуване на нейтив 4К наличие. В останалите случаи резолюцията е QHD или даже 1080p. Повечето флагмани употребяват сходни трикове, с цел да пестят батерия - зареждането на 8 милиона пиксела (в съпоставяне с 2 милиона при Full HD) освен източва батерията доста по-бързо, само че и натоварва неимоверно графичния чип на смарт телефона.

 10 съвета за избор на смарт телефон - октомврийски справочник
Понякога е по-добре да изберете добър Full HD панел с бляскавост над 600 нита и зрителни ъгли близки до 180 градуса, в сравнение с да хвърлите два пъти повече пари, единствено с цел да казвате, че имате 4К смарт телефон (какъвто в действителност няма да имате през по-голяма част от времето). AMOLED или LCD е друга огромна питанка, когато става въпрос за смарт телефони. Нашият съвет е да не робувате на технологията - всяка от двете има преимущества и дефекти, само че има и по-важни неща. Изберете екран, който ви харесва, ослепителен е, четим е при директна слънчева светлина и има положителни зрителни ъгли.

Обобщение: Потърсете добър QHD (1440p) или даже Full HD (1080p) екран с бляскавост над 600 нита и положителни зрителни ъгли.
.
4. Живот на батерията
Колебаехме се дали да сложим този индикатор по-нагоре в класирането. Животът на батерията е доста по-голям, в сравнение с ви наподобява на пръв взор. Ако ви се постанова да зареждате всеки 12 часа смарт телефона си за по час, доста скоро ще ненавиждате това устройство. Ако можете най-после на деня да погледнете лентичката за батерия и да видите 50% или повече, това ще ви даде успокоение и убеденост. Не подценявайте този фактор - колкото по-малко вие служите на смарфона, толкоз повече той служи на вас.

 10 съвета за избор на смарт телефон - октомврийски справочник
Обобщение: Животът на батерията е сериозно значим! Не избирайте смарт телефон, който не може да издържи най-малко 24 часа с едно зареждане при тежка приложимост. Това ще ви донесе единствено болежка и отчаяние.
.
5. Камера/и
От известно време насам камерите станаха извънредно значима част от маркетинг тактиката на множеството производители на смарт телефони. Неслучайно се нароиха системи с две, три и повече камери, които могат да вършат какви ли не акробатики - даже да се пробват в областта на астрофотографията. Не се заблуждавайте - положителни датчици и оптика има от доста години, софтуерните логаритми за обработка обаче са отбелязали страховит прогрес.

 10 съвета за избор на смарт телефон - октомврийски справочник
Вместо да се концентрирате върху безсмислени спецификации - като брой мегапиксели, брой камери, цифров зуум 10х и други сходни, съветваме ви да обърнете внимание на доста по-практични аспекти. Колко бързо съумява да концентрира смарт телефонът и какъв брой бързо прави фотография. Обърнете внимание на качеството на фотографията - дали цветовете са близки до действителните, добър ли е фокусът, виждат ли се някакви артефакти и недостатъци. Можете да тествате и фотоси при ниска осветеност, които демонстрират освен какъв брой положителни са упоменатите софтуерни логаритми за възстановяване на изображението, само че и стабилизацията на камерата - оптична или цифрова.

Обобщено: Не се прехласвайте по характерности на хартия. Броят камери и мегапиксели не значат, че смарт телефонът ще снима добре. Търсете бърз фокус, качествено изображение и действителни цветове.
.
6. Чипсет/хардуер
Неслучайно сме сложили тази характерност толкоз надолу в класацията. Почти всеки съвременен смарт телефон с цена от над 300 лв., ще извършва безусловно същите задания, каквито и флагман за 2000 лв.. Тоест, ще може да отваря карти, да ви направлява, да пуска музика, игри и клипове, да браузва нета и въобще всичко, което ще вършиме с по-скъп телефон. Не единствено тъй като процесорната и графична мощност на смарт телефоните към този момент доста надминава дилемите, които те извършват, само че и тъй като множеството приложения и игри се вършат по този начин, че да могат да работят на допустимо най-вече устройства гладко и безпроблемно. За да могат оптимално доста консуматори да си купят играта Х или приложението У.

 10 съвета за избор на смарт телефон - октомврийски справочник
Ето за какво не е належащо постоянно да имате последния Snapdragon флагмански чипсет или пък 12GB RAM или 1TB вградена памет. Разликата в потребителското изжияване ще е доста дребна - да, такава има, само че не си заслужава спомагателните средства, изключително в случай че сте с стеснен бюджет.

Обобщено: Всеки смарт телефон с най-малко 3GB RAM и четириядрен процесор ще ви даде доста сходно преживяване с от време на време в пъти по-скъпо устройство. Търсете най-малко 32GB вградена памет и алтернатива за SD карта. Това е санитарният най-малко, всичко по-мощно и скъпо е напълно ваш избор.
.
7. Биометрия/сигурност
Не желаеме да омаловажаваме тази алтернатива, на която толкоз доста се държи в днешно време, само че истината е, че всички биометрични отбрани повече пречат и затрудняват живота на потребителите. Лицевото различаване като че ли работи единствено първите няколко седмици, след което отключването лишава скъпи секунди и единствено може да ви изнерви. Същото важи с цялостна мощ и за вградените под екрана четци на пръстови отпечатъци, които са доста съвременни в последно време. Всички тези технологии за сигурност могат да бъдат заобиколени, в случай че има задоволително мощен претекст. За елементарния консуматор, който не желае гаджето да види... неща, които не трябва да вижда или пък някой да не направи 100 лв. сметка, в случай че телефонът бъде изгубен - ключова дума или пин са изцяло задоволителни.

 10 съвета за избор на смарт телефон - октомврийски справочник
Ако ползвате електронно банкиране през телефона или имате потребност от биометрия, бихме ви посъветвали да изберете обособен капацитивен датчик за пръстов отпечатък на гърба или в профил на телефона. Те работят по-бързо и надеждно и ще ви спестят нерви и главоболия. И не забравяйте - в случай че хакери ви откраднат паролата, елементарно можете да я промените, само че в случай че ви откраднат пръстовия отпечатък... нещата стават доста по-сложни.

Обобщено: За елементарните консуматори биометричните системи за сигурност носят повече нерви, в сравнение с сигурност. Ако държите да имате такава, съветваме да изберете обособен капацитивен датчик за пръстови отпечатъци. В противоположен случай пин или ключова дума са изцяло задоволителни.
.
8. Допълнителни екстри
В тази рубрика попадат всевъзможни бонуси - да вземем за пример 3,5-милиметров аудиожак, който е извънредно потребен, в случай че си падате по качествено аудио и имате скъпи слушалки. Някои смарт телефони имат и IR излъчвател (обикновено китайските), с който можете да управлявате разнообразни джаджи - тв приемници, климатици, в случай че това е значимо за вас. Алуминиевият тил може да е бонус - за разлика от стъклото, той не събира отпечатъци и няма да се пръсне на части, когато (умишлено не споделяме " в случай че " ) изпуснете смарт телефона. Стерео представителите могат да бъдат също бонус, в случай че ползвате телефона си без слушалки постоянно - несъмнено ще забележите разликата. Бързото зареждане е несъмнено доста потребна алтернатива, не толкоз безжичното зареждане, само че то също може да наклони везните за някои.

 10 съвета за избор на смарт телефон - октомврийски справочник
Обобщено: Обърнете внимание на спомагателни екстри като стерео представители, съществуване на 3,5 мм аудио жак, бързо зареждане.
.
9. Цена
Доста субективна категория - за някои раздялата с 1500 лв. за смарт телефона е изцяло оправдана и не значи кой знае какво, за други психическата граница е 999. Отразявайки технологиите през годините сме забелязали, че цените на флагманите порастват доста. Докато преди 5 години 800-900 лв. за най-модерния и бърз телефон бяха в реда на нещата (Samsung Galaxy S5 например), в този момент тези суми са 1300-1500 (Galaxy S10). Има и напълно нова и обособена категория на суперпремиум (ужасна дума) устройства, които доближават 2000 лв., а Apple телефоните са напълно друга история. Скоро ще се появят и гъвкавите смарт телефони с цени до 4000 лв. - виждате накъде отиват нещата. Нашето персонално мнение е, че в случай че желаете оптимално отношение цена/производителност, то може да бъде открито в ценовия диапазон 500-800 лв.. Колкото повече пари харчите, толко по-малка ще е разликата в продуктивността и функционалностите (diminishing returns е доста добър термин на английски).

Обобщено: Най-доброто отношение цена/производителност се намира в ценовия диапазон 500-800 лв..
.
10. Дизайн
Не би трябвало да забравяме и един индивидуален и сантиментален аршин, който можем да обобщим като " дизайн ". Ако някой смарт телефон ви кара да се усмихвате или ви става прелестно от обстоятелството, че го държите в ръцете си, това не е за занемаряване. В редакцията имаше случай на сътрудник, който дълго време търси телефон вид мида, тъй като му подсещаше на обичана видеоигра. И беше благополучен с сходно устройство. Има хора, за които характерностите не значат доста и те обръщат внимание навръх този фактор, за който приказваме в този момент. Ако сте от тях, тогава изборът за вас е елементарен и се прави повече интуитивно и прочувствено.

 10 съвета за избор на смарт телефон - октомврийски справочник
Обобщено: Не се срамувайте да извършите прочувствен избор, в случай че това е значимо за вас и пасва на характера ви. Никой не може да ви съди за нещата, които ви карат да се чувствате добре (освен в случай че не са противозаконни, несъмнено - тогава съд е това, което ще получите).

Шегите настрани - надяваме се да сме помогнали малко в избора на ново устройство. Опитът ни през годините ни е посочил неща, които може би не са толкоз ясни за елементарния консуматор. Споделете и вашето мнение по въпроса и не си скарайте, в случай че сме не запомнили някоя значима (според вас) точка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР