За нов вид проблеми, които хакери и мошеници създават заради

...
 За нов вид проблеми, които хакери и мошеници създават заради
Коментари Харесай

Биткойн копачи оставиха три села без ток

 За нов тип проблеми, които хакери и мошеници основават поради валутата биткойн, оповестява в репортаж Нова телевизия. Копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето на виртуални пари, те към този момент са похарчили ток за над половин милион лв., без да платят и стотинка. За схемата сигнализираха от EVN. Крадците са се вързали непосредствено към трафопостовете на три села в Пловдивско. На прицела на крадците били селата Йоаким Груево, Марково и Скобелево.
На две места апаратурата била инсталирана в особено пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдаване и СОТ. Крадците на ток са разполагали фургоните си в труднодостъпни планински места.  Целта е била шумът, който  издават машините да не буди подозрение у локалните поданици. „ Тъй като самите фургони провокират огромен звук от вентилацията, която се изисква за охлаждането на процесорите, които работят за извличане на криптовалута. Категорично става въпрос за кражба. Незаконно присъединение към разпределителната мрежа на  елетроразпределение „ Юг ” ”,  разяснява инж.  Здравко Братоев, началник отдел “Мрежи “ в Електроразпределение „ Юг ”- Пловдив.

Крадците на ток били разкрити инцидентно, откакто преди дни родопското село Скобелево останало на мрачно. После електричеството пристигнало, само че крушките почнали да мигат като в дискотека, имало и токови удари, споделя семейство Терзиеви. „ Ей тук от горната страна една къща да изгори още малко. Има електромери, които са изгорели оттогава още ”, разяснява Димитър Терзиев, гражданин на село Скобелево. „ Изгърмяха два телевизора- тук на комшийката изгърмя тв приемникът и още на едно момче, изгърмя тв приемникът се повреди от тока ”, добави неговата брачна половинка Снежана.

А по вредите са за сметка на семействата. Фургоните с техника за копаене на онлайн валута били свързани непосредствено с трафопостовете. Само една машина за криптовалута в тях консумирала ток колкото цялостен жилищен блок.  10 такива машини биха консумирали сила колкото дребен квартал, прецизират енергетиците. „ Па данни на специалисти един подобен фургон употребява от порядъка на 100 до 200 киловата единична мощ. Това на процедура значи към 2 500 до 4-5 хиляди киловатчаса дневно ”, изясни инж. Братоев.

Дейността копаене на криптовалута не е неразрешена от закона. За да работи на цялостна мощ обаче системата навърта сметка от над 1400 лева на месец. Цената на един биткойн сега е сред 12 000 и 14 000 $. Очаква се  следващата година да струва  20 000 $. „ И за трите случая са известени органите на Министерство на вътрешните работи. Има формирани констативни протоколи и разчитаме оттук-нататък способените органи да си свършат работата и да ни бъде платена силата, която е била употребявана нелегално ”, съобщи още ръководителят на отдел „ Мрежи ” в Електроразпределение „ Юг ”.

Полицията продължава да търси копачите на криптовалутата, с цел да бъдат съдени за кражба на ток.  Иззет е един от фургоните. От електроразпределителното дружество  към този момент са подхванали серия от ограничения за попречване на сходен вид обири. За задачата сдружението стартира разяснителна акция с кметовете от дребните обитаеми места.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР