Поне две трети от българите не биха станали приемни родители,

...
 Поне две трети от българите не биха станали приемни родители,
Коментари Харесай

Повечето българи отказват да са приемни родители

 Поне две трети от българите не биха станали приемни родители, даже и да получат положително възнаграждение от страната. Изводът е от национално проучване, по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа. 53 % от българите поддържат децата в риск да се отглеждат в приемни фамилии. Най-висока е поддръжката измежду висшистите, които не виждат по-добра опция.
„ Това е един от акцентите в изследването. Другото по-важно е, че 17% от хората считат, че децата се изпращат за приемна грижа поради финансова невъзможност на биологичните родители ”, разяснява пред Нова телевизия социологът Евелина Славкова.

Децата най-често се извеждат поради риск в фамилията. „ Рискът не е финансов, а от принуждение, неглижиране или липса на потенциал. Изследването демонстрира неразбирането на този проблем, а това идва от обстоятелството, че той в никакъв случай не е дискутиран разбираемо за хората ”, добави ръководителят на НАПГ Мирослав Долапчиев.

Всеки шести българин би станал приемен родител в случай че получава заплата за това.

„ Заплатата е издръжката за детето. Така беше заложен въпросът при изследването. 16 % от българите са съгласни да станат приемни родители при такива условия. Това още веднъж са хората с по-високи приходи, над 39 години – насочени кариерно и със семейство ”, сподели Евелина Славкова.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР