Бенямин Нетаняху надмина Давид Бен-Гурион, основателя на еврейската държава, като

...
 Бенямин Нетаняху надмина Давид Бен-Гурион, основателя на еврейската държава, като
Коментари Харесай

Нетаняху – най-дългогодишният премиер на Държавата Израел

 Бенямин Нетаняху надмина Давид Бен-Гурион, създателя на еврейската страна, като най-дълго управлявалия министър председател на страната, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Общата дълготрайност на времето на Нетаняху като министър председател към този момент е 4876 дни (над 13 години). Той бе министър председател от 1996 до 1999 година и е на поста от 2009 г.
Нетаняху завоюва пети мандат като министър председател на парламентарните избори през април т. година, само че не съумя да образува съдружно държавно управление, което изложи на заплаха политическото му бъдеще. Той е отпред на краткотрайно държавно управление до повторните избори на 17 септември. Сред противниците му е някогашният министър председател и министър на защитата Ехуд Барак.

Бенямин Нетаняху е роден през 1949 година в състоятелен квартал на Тел Авив. Той е първият израелски министър председател, роден в Израел след основаването на еврейската страна. Семейството му се мести в Съединените щати, когато е младеж, и там Нетаняху се научава да приказва отличен британски, а също така опознава най-важния съдружник на Израел. Впоследствие се връща в родината си, където служи в елитно поделение на армията.

През 80-те години е дипломатическо аташе във Вашингтон. Издига се до непрекъснат представител на Израел в Организация на обединените нации, където ораторските му качества му служат добре и го вършат прочут в Съединените щати (включително и измежду еврейската общественост на САЩ) и Израел.

Два пъти е министър на външните работи, а през 1996 година става министър председател, като разпалено подлага на критика подписаното с палестинците три години по-рано спокойно съглашение от Осло. Правителството на Нетаняху предварително губи властта през 1999 година, откакто министър председателят подписва през 1997 година договорка с палестинците за разделение на контрола над Хеброн (на Западния бряг) и по този начин отдалечава от себе си твърдото дясно крило на ръководещата коалиция.

В интервала сред 2003 и 2005 година Нетаняху е финансов министър, като печели почитание за това, че доста усъвършенства икономическото положение на Израел. Той напуща държавното управление поради проектите за едностранно евакуиране на Израел от Ивицата Газа. След връщане му на власт през 2009 година мирният развой продължава да е в застой.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР