Държавна сигурност правела списъци на свободните зидари, казва Великият приор

...
 
Държавна сигурност правела списъци на свободните зидари, казва Великият приор
Коментари Харесай

Частни колекции пазят тайните на масоните

  Държавна сигурност правела описи на свободните зидари, споделя Великият приор Румен Ралчев Юбилейна тамплиерска камбана за 900-годишнината на Ордена Велики приорати от Европа учат деца за рисуват Българските тамплиери водят 40 украински деца на море у нас Нова книга дава най-пълния именник на 1800 български масони до 1941 година
Н.Пр. ген (о.р.) акад. Румен Ралчев е Велик приор на Ордена на тамплиерите у нас - Велик приорат България. Наскоро той издаде том втори от огромния си труд " Летопис на българското масонство ". Тя е в съавторство с проф. Недю Недев.
 
- Ген. Ралчев, излезе от щемпел вторият том на книгата Ви с проф. Недев „ Летопис на българското масонство ”. Кои са главните акценти?
- Първоначалният план бе да се прегледа историята на българското масонство в два тома. Но в хода на работата креативните ни проекти се трансформираха и двутомникът към този момент е плануван като четиритомник. Том втори съдържа най-подробния именник на българските масони до 1941 година, юридически до момента. Представени са 1800 имена. Издирени са доста документи,  в това число и първият Основен закон на масонството. Той съдържа повече от 390 члена и демонстрира зрелостта и задълбочеността в познанията на българските масони.
- Какво съставлява този главен закон?
- Започва с декларация. Писана е 1916-1917 година по времето на Първата международна война. С нея са сложени жалоните на масонството в България. Радостното е, че това, което е заложено, се е спазвало до закриването на Великата ложа на България по мощ на Закона за отбрана на страната. Втори том на Летописа съдържа още доста документи. Той има изключителната тежест да демонстрира редки масонски материали.
- Дайте образец?
- Основният закон е доста необичаен документ. Освен това демонстрираме и книгата на доктор Р.Стояшки – така наречен „ Масонска енциклопедия ”.
- Разкажете за нея?
- Била е предопределена за информация и образование на масони и демонстрира моментното положение на масонството в целия свят. Написана е в 1936 година В нея са показани Великите ложи в цяла Европа и на Американския континент, особеностите им, разказани са редица Велики майстори, има техни фотоси, както и доста бележити дейци в масонското придвижване, в това число българи. На процедура това толкоз богато произведение и до ден сегашен не е издадено.
- Какво съставлява Основният закон на масоните?
- Това са е разпоредбите за работа на масонската Велика ложа, за банкет на масони, в това число във военновременна конюнктура. В елементи са показани типовете разписки и протоколи, както и методът, по който би трябвало да се списват. Всичко е начертано до последния подробност, дори сегашните съществени закони на Великите ложи не са толкоз подробни. В първия главен закон в детайлности се разказва по какъв начин се приспива за известно време масон в смисъл на премахване, по какъв начин се изключва.
- Смъртни присъди издавани ли са?
- Не. Това е легенда, подбудена от обстоятелството, че една от клетвите на масона е съпроводена с жест на ръката пред гърлото. Символиката е, че масонът избира да му бъде прерязано гърлото, в сравнение с да издаде това, което знае.
- От тези 1800 имена кои бихте откроил като най-ярките?
- Трудно може да се даде такава оценка. Защото като се стартира от Георги С. Раковски и се мине през Иван Ведър става въпрос за плеяда персони - български старши офицери, генерали, министър-председатели.
- Казахте, че това е най-пълният лист. Кои са непубликуваните до момента имена и от къде черпехте данни?
- Около 200 души са. Силата на този лист е, че са употребени архивите на Държавна сигурност.
- Какво е било отношението на Държавна сигурност към масоните “?
- Това ще бъде тематиката на трети том. Той ще бъде озаглавен „ Държавна сигурност и масонството ”. Но мога да кажа, че част от братята, въдровери в лагери, не са били пратени там тъй като са били масони, а по тази причина че са били в управленчески структури или на постове, които са били в услуга на предходния режим. На 22 юли 1946 година Георги Димитров написва една публикация в „ Работническо дело ” срещу масонството. Това е знак за Държавна сигурност да стартира да работи по по този начин наречената масонска линия. Започва описването и квалифицирането на масоните, търсенето на връзки с тях. Проведени са голям брой беседи, срещи, в това число оперативни комбинации, само че никой не е бил преследван поради това, че обратно във времето е бил масон. Още повече, че масонството фактически не е функционирало след 9 септември. По един или по различен мотив избрани дребни групички са се събирали, само че не като масони, а като другари.
- Предвиждате ли в идващите томове на „ Летопис на българското масонство “ да публикувате и именник на братята след възобновяване на Великата ложа, т.е. – на масоните през последните 27 години?
- Това са проектите за четвърти том. Но именникът няма да е цялостен. Защото нямам право да показвам имена, като се изключи тези братя, които са дали единодушието си, да ги разказвам поименно, с изключение на с буквите им в някои от писанията. Това са законите в масонството. Можем да загатваме единствено хора, които са умряли.
- В книгата си описвате ли национални или международни събития, които са се разрешили удобно с помощта на българските масони?
- Чрез именника може да се види какъв брой доста от българските общественици са били масони. В процеса на съществуването на Великата ложа до 1941 година доста хора са влизали и излизали от масонството. При закриването й масоните са били 500, само че до тогава през масонството са минали 1800 души. Интересното е, че политически непримирими врагове са били в една ложа. Но точно в това е силата на масонството – даже враждуващи хора да могат да седнат дружно на една маса и да водят кардинални диалози. Повече от 97-98% от тогавашните масони са висшисти - лекари, архитекти, инженери, фабриканти.... Братството е било в действителност елитарно. В него са били изтъкнати публицисти, художници и политици. Масонството е имало своята необятна мрежа от печатни издания - вестници, списания, дипляни и така нататък Зараждането на Великата ложа е станало по време на Първата международна война. Интересното е, че внасянето на светлината - признанието на Българската Велика ложа, идва от Франция, която е съперник на България в Първата международна война. Това е доказателство за гражданската героизъм на българските масони – да дадат опция за още един мост за диалози и въздействие във Франция на българските политици.
- Пазят ли се архивите на тогавашното масонство?
- В този том е указано по какъв начин е изнесен огромна част от българския списък. Считайки, че Франция е принципал на масонството тогава в Европа, след закриването на Великата ложа една огромна част от документите са изнесени в посока Франция. От там една част отиват в Германия, друга - в Америка и т.н.  По време на Втората международна война пък огромна част от архивите са взети от съветските войски и са занесени в Москва. Затова на процедура следите би трябвало да се търсят в целия свят. Тук, в България, са останали доста малко архиви - в Централния списък, Националната библиотека. Чувствително по-богати са избрани частни сбирки.
- Ползвахте ли частни сбирки?
- Да. До тях най-трудно се стига, само че там има най-неизвестни обстоятелства.
- Какво Ви впечатли най-вече?
- Зрелостта и предаността към философията на масонската концепция. Показал съм я като умозаключение в том втори. Независимо от тежките интервали, в които е била България - две международни войни, вътрешна борба, военни групи, партизанско придвижване, комунисти, фашисти, разнообразни партии, рецесии, Великата ложа на България не се е разцепила. Нещо, което през днешния ден не е по този начин. Имаме пет Велики ложи единствено за мъже, 7 смесени Велики ложи за мъже и дами.
- Приключи 28-ия конвент на Ордена на тамплиерите у нас. Какви са резултатите от него?
- На всеки пролетен Конвент вършим доклад за предходната година. А за нас 2018 година бе обвързвана с 900-годишнината от основаването на Ордена. По този мотив ние положихме доста труд и в България, и в международния Орден. Затова и за първи път наградихме толкоз доста рицари и дами - над 120.
- Една от самодейностите бе юбилейна камбана.
- Това бе заключителния щрих в отбелязването на 900-годишнината. В местността „ Камбаните ” монтирахме и осветихме 120-килограмова камбана. Тя е извънредно благозвучна. Изработена е в пловдивската леярна за камбани.
- Основна цел на Ордена на рицарите тамплиери Велик приорат България за предходната година беше превръщането на обичайния конкурс за детска рисунка „ Рицарят в мен “ в интернационален. Какви са резултатите?
- Когато започнахме самодейността, имахме по-скромни упования. Оказа се, че децата с голямо наслаждение се пробват фактически да открият рицаря в себе си, да открият безконечните рицарски добродетели. Конкурсът бе припознат от Министерство на образованието и беше включен в националния му календар. В последната година в него се включиха България, Австрия, Сърбия, Македония, Украйна, Русия. Това бе първият опит в границите на международната тамплиерска организация да се включат толкоз доста Велики приорати в едно мероприятие. Тази есен в град Томар, Португалия, ще направя уголемен доклад и се надявам през идващите години още доста Велики приорати да се включат в състезанието.
- Малко хора знаят, че Велик приорат България обезпечава лятна отмора на украински деца. Кога идват те и за какво го вършиме?
- Вече пета година работим с наши сили и с двама наши Тамплиери - някогашни посланици в Украйна, с цел да помогнем на деца на починали родители във военния спор Русия-Украйна да лятна почивка у нас. Те са на възраст сред 4 и 14 години. Летуват в Свети Влас. Идват на летен лагер, 20-дневен, като на всеки 10 дни идва нова група – общо 40 деца. С тях идват преподаватели и родители. Купуваме им в допълнение доста лакомства и спортни принадлежности - топки, федербал и така нататък Те пък ни изнасят концерти, рисуват и се привързват към България.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР