Паметникът Бузлуджа спечели международно признание и ще получи безвъзмездно финансиране

...
 Паметникът Бузлуджа спечели международно признание и ще получи безвъзмездно финансиране
Коментари Харесай

Паметникът на Бузлуджа получава 185 хил. долара от американската фондация Getty

  " Паметникът Бузлуджа завоюва интернационално самопризнание и ще получи безплатно финансиране от 185 000 $ от американската фондация „ Getty “, с цел да се изготви проект за неговата консервация. "
 

Това оповестява на фейсбук страницата си фондация " Проект Бузлуджа ". Нейната цел е опазването на паметника. На страницата на американската фондация може да се види, че подкрепяне ще получат и здания от Мозанбик, Испания, Аржентина, Литва и други страни.

 

През октомври 2018 година западни специалисти се оповестиха за опазване на паметника на Бузлуджа като обект на културното завещание. В началото на 2018 година неправителствената организация " Европа Ностра " прикани българските управляващи да спасят определяния от тях " шедьовър на архитектурата, инженерството и изкуството ". Сградата бе оповестена за един от седемте най-застрашени обекта на културното завещание на Европа, наред с византийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческия център на Виена в Австрия, манастирския комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед Гримсби във Англия.

 

В обява, озаглавена " Комунистическо архитектурно НЛО на Бузлуджа очарова ХХI век ", " Франс прес " споделя преди време за паметника.

 

Фондация " Проект Бузлуджа " е дело на проектант Дора Иванова, която се е посветила на опазването на монумента.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР