Между 100 000 и 500 000 долара годишно са готови

...
 Между 100 000 и 500 000 долара годишно са готови
Коментари Харесай

От другата страна на инфлуенсър маркетинга

 Между 100 000 и 500 000 $ годишно са подготвени да отделят притежатели на разнообразни компании за продуктово позициониране в канали и профили на инфлуенсъри съгласно данни на маркетинговата компания Mediakix. Проучването е осъществено измежду 162 участници сред 15-25 януари 2019 година Над 90% от тях са от Съединените щати, шепа са от Обединеното кралство, Австралия, Канада, Република Ирландия, Германия и Франция.
Това демонстрира, че инфлуенсърството минава на друго равнище – губи статута си на „ просто занимание “ за основателите на цифрово наличие в мрежата, тъй като им генерира от ден на ден приходи. И се трансформира в същински бизнес.

От къде идват приходите?

От рекламни акции или по този начин нареченото продуктово позициониране. Дадена компания или бранд се свързва с инфлуенсъра и му предлага съдействие. Получава хонорар, с цел да нарежда продукта или му изпраща артикул в подмяна на място в платформата му.Монетизацията на гледанията в YouTube е различен метод за облага в областта на инфлуенсърството. У нас тя е много по-оскъдна, в сравнение с в по-развитите пазари, тъй като едвам през 2015 година YouTube сътвори партньорска стратегия с България, която разреши генерирането на пари от гледания.

Микро и макро въздействието и неговите хоризонти
 

Така наречените микро инфлуенсъри имат сред 1000 и 100 000 почитатели. Една от тях, със своите 20 000 почитатели в YouTube, е актрисата Полина Недкова. Съдържанието на канала ѝ е обвързвано с изкуство.

" Все още не съм в стадия, в който мога да кажа, че изкарвам кой знае какви приходи от канала си ", споделя тя пред Investor.bg.

„ Мисля, че приходите добиват някакъв по-значителен размер след натрупването на 100 хиляди клиента. България има най-ниската допустима ставка за реклама в YouTube и не бих споделила, че излиза рентабилно да стартираш канал поради възможните пари. Нужно е да го правиш с огромно предпочитание и обич, тъй като лишава голямо време и би трябвало да ти доставя наслаждение ", добавя още тя. Стъпка напред в конкуренцията за въздействие измежду хората са макро инфлуенсърите. За да се трансфорат в такива, е нужно да имат над 100 000 почитатели. Със своите 200 000 почитатели в Instagram Катерина Ставрева се подрежда измежду тях. Тя е от Пловдив, само че живее в Ню Йорк и основава травъл наличие в профила си дружно със своя другар Инон от Израел.

" Когато натрупах към 40-50 хиляди почитатели, много марки започнаха да се свързват с мен. Искаха да вършат реклама на моя профил. Сами ме търсеха, откриваха ме по фотосите ми в Instagram. И лека-полека започнах да върша пари от това ", споделя тя пред Investor.bg персоналния си опит за преобразуването на заниманието в личен бизнес и добавя:

„ Не ми стигаше времето. Имах си естествена работа на заплата и нямах време да се занимавам с всички имейли, които получавах на ден, нямах време да пиша блог и така нататък Но стартира да ми излиза наяве, че мога да върша няколко хиляди $ на месец, в случай че се захвана по-сериозно. Тогава се събрахме с моя другар и започнахме да вършим всичко дружно, в това число фотосите в Instagram. Той ми оказа помощ да взема решението да напусна работата си, с цел да се занимавам с това напълно ".Подводни камъни и жертви
 

Така нареченото продуктово позициониране е един от основните източници на доходи в сферата, само че не постоянно е добре одобрявано от феновете, точно тъй като се натрапва дадена марка. За сходен случай споделя Недкова:

„ Марките знаят, че е най-добре да се популяризира при инфлуенсър, който вдъхва доверие на почитателите си. Би било неуместно и за марката, и за инфлуенсъра, да предложат на публиката нещо, което тя не търси. Например не би било добре аз да стартира да популяризирам автомобилни гуми, откакто приказвам най-вече за изкуство. Зрителите реагират остро на това. Аз към този момент позволих една такава неточност, позиционирайки марка, която почитателите ми сметнаха за несъответствуваща с думите „ заслужаваш повече от това! ". Което значи, че те самите се правят оценка по-високо и разбрах, че би трябвао да се отнасям по-отговорно с избора си какво да им " продавам ". За неудобствата в областта на травъл инфлуенсърството описват от своя страна Катерина и Инон: „ Много си обичаме работата и е добър метод за изкарване на пари. Но несъмнено изисква доста пътешестване, най-малко за нас, тъй като това ни е нишата. Постоянно сме нанякъде, всичко ни е в два куфара... Не бихме желали да пътуваме толкоз доста в бъдеще “, разясняват те.

Следващата стъпка - разширението

Собствен артикул и проникване на партньорски връзки са част от подобренията, които Катерина и Инон реализират:
" Ние изкарваме най-вече пари от реклами за разнообразни марки в Instagram и от продажбите на нашите филтри (Lightroom presets) на уеб страницата ни. Но в последно време започнахме да работим с affiliate programs на блога - предлагаме хотели и разнообразни други артикули и получаваме комисионна от всяка продажба. От там приходите ни се подвигат много.  Понякога работим с туристическото бюро на някоя страна и те ни заплащат да популяризираме туризма на страната “, прибавят те.

За Катерина и Инон най-мотивиращото нещо е, че на практика нямат таван на приходите, както в случай че биха работили за компания и на заплата. " Можеш да направиш толкоз пари на месец, за колкото ти се работи. Можем да създадем една-две бранд колаборации на месец и да си караме обикновено, или пък четири-пет и да си вдигнем прихода двойно ", прибавят те.
 

За бъдещето

Катерина и Инон имат намерение да основат лична компания в сходна сфера и да се открият някъде за по-постоянно. Полина, от своя страна, споделя, че желае да се развива кариерно на доста равнища и едно от тях е YouTube. Допуска, че инфлуенсърството може да се трансформира в съществена специалност.И по този начин - ще се трансформира ли в специалност инфлуенсърството и дали клиентът към момента има доверие на инфлуенсър маркетинга? Това ще покажат единствено времето и законите на устойчивия бизнес модел. Но съдейки от изследването на Mediakix, това е единствено въпрос на време.

 
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР