Всеки, който се появи с бурка или фередже в училищата,

...
 Всеки, който се появи с бурка или фередже в училищата,
Коментари Харесай

Холандия забрани бурките, но не съвсем

 Всеки, който се появи с бурка или було в учебните заведения, лечебните заведения и институциите в Холандия, както и в рейсовете и влаковете, ще бъде помолен да ги смъкна неотложно. Ако откаже, го заплашва санкция от най-малко 150 евро. Забраната важи и за всички други средства за прикриване на лицето като затворени мотоциклетни каски и маски. Засега обаче всичко това остава единствено на доктрина, тъй като към този момент няколко града в Холандия оповестиха, че няма се придържат към условието. “В Амстердам възбраната не е приоритет ”, съобщи кметицата на столицата Фемке Халсема. Типично холандски компромис Спорът за носенето на бурки в Холандия стартира преди 14 години. През 2005 година десният популист Герт Вилдерс реализира първия си триумф в Народното събрание, когато множеството депутати изненадващо поддържаха настояването му за цялостна възбрана на бурките. Въпреки това мина много време, преди държавното управление фактически да внесе законопроекта. За доста партии главен мотив против цялостната възбрана за прикриване на лицето бе религиозната независимост. През 2015 година държавният съвет - най-висшият съвещателен орган на държавното управление, излезе със мнение, в което съобщи, че " не вижда нужда, оправдаваща ограничението на религиозната независимост “.  От друга страна, Холандия желае да е образец за отворено общество, което се опълчва на подтисничество по отношение на дамите. И в последна сметка ръководещата дясноцентристка коалиция откри предходната година един типично холандски компромис: не цялостна възбрана, за каквато настояваше Вилдерс, а възбрана за носенето на бурки в публични здания. Т.е. там, където страната контактува с жителите. Това няма нищо общо с религиозната независимост, споделя министър председателят Марк Рюте: „ В тази страна поддържаме връзка намерено, гледаме се в лицата “. " За " и " срещу " забраната
Както сочат допитванията, повечето холандци поддържат новата разпоредба. Мнозина обаче се съмняват, че тя ще докара до резултати и виждат в нея само символичен жест - в случай, че в страната, коато има 17 милиона души население, дамите, носещи редовно бурка или никаб, не са повече от 150.

Първата страна в Европа, която през 2011 г.  наложи цялостна възбрана за забулване, беше Франция, последвана от Белгия. Бурките и никабите са неразрешени и в Австрия и Дания, както и в някои елементи на Швейцария. В Германия към този момент има единствено лимитирана възбрана - да вземем за пример за държавните учреждения в провинция Хесен.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР