Специализираният съд пусна срещу гаранция 100 хил. лв. Иван Тодоров,

...
 Специализираният съд пусна срещу гаранция 100 хил. лв. Иван Тодоров,
Коментари Харесай

Пускат шефа на ТАД Груп срещу 100 000 лв. гаранция

 Специализираният съд пусна против гаранция 100 хиляди лева Иван Тодоров, притежател на ИТ компанията „ ТАД груп ”. Той би трябвало да ги внесе до 10 дни.
Тодоров беше арестуван през вчерашния ден на Летище София при идването му у нас и публично получи обвиняване в кибертероризъм.

Мотивът на съда е, че няма риск да се укрие, тъй като се е върнал непринудено от чужбина.

„ По делото против „ ТАД Груп ” няма нито едно доказателство, че Иван Тодоров има каквото и да е отношение, че някой – който и да било, е копирал тези данни ”. Това съобщи юристът на притежателя на компанията Ина Лулчева още преди да излезе решението на съда.

„ Обвинението е, тъй като е притежател на това сдружение. Това, което прокуратурата сподели, че не бил споделил паролите, се опровергава от свидетелските показания. Паролите са известни единствено на лицето, което работи с тях, той не може да ги каже. Няма и нито едно доказателство, че някой е копирал тези данни за да всее боязън в популацията “, счита юристът.

„ Днес прокуратурата сподели, че вследствие на разпространяването на данните има суматоха в популацията. Това е следващо действие, не открива, че някой е имал за цел да реализира такова действие, тъй като то е закононарушение против републиката ", добави тя.

Според Лулчева по делото не е открито нищо към този миг по отношение на изказвания причинител. „ Компютърните експертизи са назначени, само че не са направени. Така че всичко, което се прави сега, са спекулации, с разнообразни съмнение на някого.

Същевременно профилираната прокуратура изпрати известие, в което декларира, че разполага все още с задоволително доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на Иван Тодоров и двама чиновници в " ТАД Груп ".

„ Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, множеството от които на чиновници на компанията „ ТАД Груп ”, се споделя в известието.

„ Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на незаконната активност на упрекнатите лица е била основаване на неустойчивост в страната, реакция против настоящата политическа система и държавното управление, всяване на ужас и боязън измежду популацията. Едновременно с това - осуетяване работата на Националната организация по приходите, на други институции, компании и действия - нещо, което във връзка с Национална агенция за приходите към този момент е налице ”, се споделя в известието.

Според спецпрокуратурата в събраните материали по делото се съдържат обстоятелства, съгласно които към две седмици преди задържането на служителя в " ТАД Груп " Кристиян Бойков, източените от осведомителната база на Национална агенция за приходите данни са били предоставени на български и задгранични медии.

„ Анализът на компютърните конфигурации демонстрира, че е имало прикрит чат през приложението " Телеграм " сред един от обвинените и притежателя на уеб страницата " Биволъ " Атанас Чобанов, по който данните, копирани от Национална агенция за приходите са му били предоставени.

Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши управителни постове в страната, за застрахователна компания, известна хазартна игра ”, се споделя още в известието.

Оттам изясняват, че са разпитани и чиновници на Националната организация за приходите. От разпитите е станало ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български жители. Това са ЕГН-та, разнообразни комбинации от числа, регистрационни номера на моторни транспортни средства - най-различни данни, с които Национална агенция за приходите е редно да разполага.

„ Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени към наказателна отговорност и са предоставени на разнообразни уеб сайтове ”, споделят от спецпрокуратурата. „ Към момента притежателят на „ ТАД Груп ” Иван Тодоров, както и двамата упрекнати чиновници във компанията отхвърлят да спомагат на следствието по какъвто и да е метод в това число - да дават паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, конфискувани при претърсванията в офиса на компанията ”.
 standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР