С шест куршума е ликвидирана Йорданка Запрянова часове преди да

...
С шест куршума е ликвидирана Йорданка Запрянова часове преди да
Коментари Харесай

С 6 куршума е ликвидирана Запрянова, преди да даде показания срещу Брендо

С шест патрона е ликвидирана Йорданка Запрянова часове преди да даде показания против подозирания от нея като душманин на сина й Константин Дишлиев - Евелин Банев-Брендо. Килър очиства 50-годишната жена в жилището й на ул. " Горски пасажер " 47 в столичния квартал " Лозенец ".

Покушението става на 24 април 2007 година, съвсем две години след убийството на лизинговия необут Дишлиев. Майката на разстреляния споделя всичко на ченгетата и се надява на отмъщение в съда против баджанака на сина й, само че на вятъра. Подозренията на криминалистите са, че Запрянова е убита, тъй като е знаела кой е гръмнал сина й.

Преди да бъде погубен, Дишлиев е съучастник с Банев, който е женен за сестрата на брачната половинка му Десислава - Моника Добринова. Отношенията сред сътрудниците се влошили, изяснява пред свои близки приживе Йорданка. Тя разкрива, че синът й й споделил за диалог, в който Брендо го заплашил: " Труп си, да знаеш ".

" Знам, че зад всички компании на сина ми стои Брендо и групировката му. Парите им са от контрабанда на опиати, крадени коли и проститутки " - тези думи Запрянова е трябвало да удостовери пред съда. Точно преди да проговори по делото против по-късно избрания като кокаинов крал Евелин Банев, незаконните проекти осуетяват желанията й, оповестява " България Днес ".

Смята се, че познато лице е позвънило на вратата на Запрянова, преди убиецът да изстреля пълнителя си. Повечето от патроните са попаднали в главата, откриват патоанатомите. Тялото е открито от телохранителя й, който няма връзка с шефката си и вика ключари. Близки до жертвата разкриват, че Йорданка не е съумяла да се съвземе след гибелта на сина си. Живеела насаме и не контактувала съвсем с никого. Един от дребното й доближени е охранителят Николай Борисов. " Убиха я убийците на сина й ", считат околните на дамата.

Пред тях тя споделяла, че е заплашвана и се опасява за живота си. " За мен има нает убиец ", кълняла се Йорданка пред приятелите си. Две седмици преди покушението тя получила необичайно позвъняване, което приела като предизвестие. Анонимен мъжки глас споделил по телефона: " Как си в този момент? Хубаво ли ти е? Оттук нататък ще става все по-лошо за теб ".

" Изтеклата информация по делото против Брендо е най-вероятната причина за убийството на свидетелката ", афишира тогавашният основен прокурор Борис Велчев. Министерство на вътрешните работи прецизира, че само в прокуратурата са имали данни, че в избрания ден следва разпит на Запрянова. Според осведомени магистрат е споделил, инцидентно или не, за идния разпит, с което подписал смъртната присъда на свидетелката. Въпреки това инспекция по случая не е направена.

" Убитата не би могла да се назова " основен очевидец " и прокуратурата не може да провежда защита на очевидци, без да има сигнали за опасност против тях ", разяснява тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов. По думите му не е имало искане от Йорданка Запрянова да й бъде обезпечена отбрана. Обвинителят успокоява, че има и по-ключов очевидец от Запрянова и следствието няма да се провали.

От прокуратурата дефинират случая като невиждан, тъй като става дума за ликвидиране на очевидец, само че въпреки всичко похищението е изтълкувано като доказателство, че Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са стигнали " до високите равнища на проведената престъпност ".

Банев е апетитен като гарант на второ ликвидиране, само че и този път не са открити никакви доказателства против него. Стрелецът също не е оголен. Дни по-рано, в средата на април, Евелин Банев е упрекнат в присъединяване в проведена незаконна група за финансови интервенции и покупко-продажби с имущество, за което се допуска, че е добито по незаконен метод. По време на следствието се открива, че компанията, през която са прани пари от Колумбия и Венецуела, е " Прайвът файнънс юниън ", чийто началник е Дишлиев.

След убийството му главната версия на ченгетата е, че е отклонил пари от Брендо и по тази причина е поръчано убийството му. Друго съмнение на криминалистите е, че гибелта на Дишлиев е предизвестие към баджанака му Брендо поради провалена пратка от 819 кг кокаин. Три месеца по-рано в Испания е хванат екипажът на яхтата " Есприта ", в която е открита коката. Собственикът и екипажът са български, прецизираха от Министерство на вътрешните работи. Техни източници показват Брендо като уредник на канала от Латинска Америка за Европа, Дишлиев трябвало да подсигурява превозването.

Едва 28-годишен, Константин Дишлиев е пронизан от 10 патрона след вечеря с жена си в столичен ресторант. Докато отива да отключи тузарския си джип, паркиран на ул. " 11 август ", младият мъж е покосен от изстрели, два от които попадат в главата. Покушението остава в графата " неразкрити ", както и убийството на майка му две години по-късно.

Междувременно Брендо натрупа няколко присъди, само че без особена изгода, защото се търси с европейска заповед за арест. У нас той получи 6 година за пране на над 20 милиона лв.. Според обвиняването посредством финансови интервенции в Швейцария са препирани пари от трафик на дрога. Наркогрупата работила в Испания в интервала 2004-2005 година По делото бяха подсъдими брачната половинка на Банев - Моника Добринова, доведеният му брат Симо Карайчев и вдовицата Десислава Дишлиева. Карайчев получи 3 година условно, а дамите бяха оправдани.

Брендо бе наказан в Италия и Румъния за наркотрафик, само че българските магистрати го пуснаха от ареста, анулираха възбраната му да напуща страната и той съумя да изчезне. В заточение даже написа философска книга.

Йорданка Запрянова поставя началото на сполучливия си бизнес след демократичните промени, като основава с италианци компанията " Елма ", внасяща детски артикули от марката " Чико ". Търговията се разраства, Запрянова наема огромен офис в центъра на София за 4,5 млн. евро, а акции от сдружението придобива синът й Константин Дишлиев. След убийството му неговата майка стартира да трансферира акции, което поражда спор сред нея и снаха й. През юли 2016 година двете стартират правосъдна борба за активите на компанията, а парцелите на Запрянова са запорирани. Заради делбите проверяващи ревизират и дали Десислава Дишлиева не е заинтригувана от гибелта на свекървата. Оказва се, че тя няма изгода, защото апетитният парцел в центъра е бил продаден седмици преди убийството.

Бивши ченгета разкриват, че Йорданка Запрянова е имала регистрация в Министерство на вътрешните работи като продажница! Още преди демокрацията тя е била картотекирана като жрица в елитния по това време хотел " Хемус ". Според полицейските сведения Запрянова се е изхранвала от най-древната специалност, като упражнявала занаята няколко години в Италия. Други източници сочат, че регистрациите й са за застрахователни измами.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР