Предложения по пректа могат да бъдат правени до 28 март

...
Предложения по пректа могат да бъдат правени до 28 март
Коментари Харесай

КФН с проект за критериите кои инвестиционни застрахователни продукти са несложни

Предложения по пректа могат да бъдат правени до 28 март

Комисията за финансов контрол (КФН) одобри на първо гласоподаване план на Наредба по отношение на спомагателните условия по отношение на класифицирането на капиталови застрахователни артикули като несложни. Наредбата е направена по отношение на измененията на Кодекса за застраховането, с които бяха въведени условията на Директивата (ЕС) 2016/97 за разпространяването на застрахователни артикули.

Проектът на наредбата дефинира критериите за систематизиране на избрани капиталови застрахователни артикули като несложни. По този метод се основават условия застрахователите и застрахователните медиатори да оферират такива артикули без да е належащо да правят преценките за подходящ и подобаващ по характера си артикул, когато тяхното предложение се прави по самодейност на ползвател на застрахователни услуги. Това ще облекчи предлагането на несложни капиталови застрахователни артикули и ще понижи разноските, което ще бъде в полза на ползвателите на застрахователни услуги.

Приемането на наредбата ще сътвори условия за:
- отбрана на ползите на ползвателите на застрахователни услуги посредством банален достъп до несложни капиталови застрахователни артикули и посредством неоскъпяване на тези артикули. Това от своя страна се реализира с изключване на наложителната употреба на преценките за приложимост и подобаващ по характера си артикул, като въпреки това се организира ясно разграничаване по отношение на случаите, в които облекченият ред няма да бъде допустим;
- поощряване на разпространителите на застрахователни артикули, в лицето на застрахователите и застрахователните медиатори, посредством въвеждането на облекчения режим и механизъм на продажба от вид " единствено осъществяване ", което е форма на основаване на условия за развиването, съществуването на ефикасен осигурителен пазар;
- осъществяване поредно на равнище законова уредба на правилото на пропорция (съразмерност), при създаването и приемането на нормативните актове.

Предложения по плана могат да бъдат правени в 30-дневен период, до 28.03.2019 година в това число.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР