Не подават такива декларации са ЕТ, ЕАД и ЕООД със

...
Не подават такива декларации са ЕТ, ЕАД и ЕООД със
Коментари Харесай

85 000 фирми трябва да подадат декларации за действителни собственици

Не подават такива заявления са Едноличен търговец, ЕАД и ЕООД със притежатели на капитала физически лица; ООД със съдружници физически лица, които имат до 25% от капитала, събирателни сдружения със съдружници физически лица

Според упования и калкулации на Агенцията по вписванията, към 85 хиляди компании и юридически лица с нестопанска цел следва да подадат заявления за действителните си притежатели в периода, регламентиран от законодателя – 01.02.2019 – 31.05.2019 година Подаването на тези заявления стана належащо по силата на Закона за ограниченията против изпиране на пари, който беше признат в осъществяване на условие за синхронизация с Европейска инструкция 2015/849 на Европейския парламент. До момента в Агенцията по вписванията са подадени 64 заявления за действителни притежатели. По 4 от тях са дадени инструкции, а по 40 е предписан отвод, заради липса на обвързване, по смисъла на закона. От подалите лица, единствено 14 са били действително задължени и надлежно толкоз са и вписванията.
Съгласно закона, компаниите, които не следва да подават такива заявления са: еднолични търговци; еднолични акционерни сдружения и еднолични сдружения с лимитирана отговорност със притежатели на капитала физически лица; сдружения с лимитирана отговорност със съдружници физически лица, които имат до 25% от капитала; събирателни сдружения със съдружници физически лица. Гореизброените търговци би трябвало да подават тази декларация единствено при положение, че действителните притежатели са разнообразни от към този момент вписаните такива.

Тъй като срокът за пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел е до 31.12.2020 година, те могат да подават декларация за действителни притежатели в 4-месечен период след пререгистрацията.

Заявяването на информацията за действителни притежатели има декларативен темперамент и като част от базата данни на комерсиалния указател е обществена и всеки има право на свободен и безвъзмезден достъп.
Агенция по вписванията напомня, че няма пълномощия да дава наложителни инструкции по използване на законите.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР