Икономическият растеж в еврозоната се е забавил през второто тримесечие,

...
Икономическият растеж в еврозоната се е забавил през второто тримесечие,
Коментари Харесай

Нарастващото напрежение в търговията забави икономическия растеж в еврозоната 


Икономическият напредък в еврозоната се е забавил през второто тримесечие, оповестиха публични данни, загрижени, че международното комерсиално напрежение, подхранвано от Вашингтон, може да навреди на европейската стопанска система. Големите стопански институции – в това число Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) предизвестиха, че растежът в еврозоната е заплашен заради възходящия протекционизъм, произлизащ от политиката „Америка на първо място“ на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Последните данни на статистическата организация Евростат потвърдиха опасенията, като растежът на единната валута в 19 страни на блока се е намалил с 0,3% от април до юни, с под 0,4% през предходното тримесечие.

В годишната база данни икономическият напредък в еврозоната е достигнал 2,1%, като е надалеч по-нисък от 2,5% през предходното тримесечие, а също и по-слаб от прогнозите на анализаторите. „Търговската неустановеност наподобява към този момент има забележителен резултат върху стопанската система на еврозоната през второто тримесечие“, сподели Берт Колийн, старши икономист в „ ING bank. „Докато въздействието върху действителния напредък на износа към момента е малко през второто тримесечие, факторът доверие расте“, добави той.

Ръководителят на ЕЦБ Марио Драги към този момент предизвести, че „опасността от протекционизъм“ съставлява „значителен“ риск за растежа в еврозоната.

Главният икономист на МВФ Морис Обстфелд предизвести този месец, че „рискът напрежението в търговията да ескалира още … е най-голямата опасност за световния напредък в близко бъдеще“.

-Предпазливост на ЕЦБ-

Данните дойдоха дни откакто Европейският съюз и Съединени американски щати оповестиха помирение за комерсиална война след договарянията в Белия дом, само че съгласно анализатори съглашението е нежно и спадът към момента е действителна опасност.

Доверието ще бъде подложено на тестване и от данните за инфлацията, които демонстрират, че границата от 2% на ЕЦБ е превишена.

Евростат уточни, че инфлацията в еврозоната се е нараснала през юли до 2,1% заради високите цени на силата. Това става малко по-бързо от прогнозите на анализаторите.

Агенция Франс Прес
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР