Специалните служби на различни държави от региона продължават активно да

...
Специалните служби на различни държави от региона продължават активно да
Коментари Харесай

ДАНС с притеснителен доклад! Има ли опасност за националната сигурност на България?

Специалните служби на разнообразни страни от района не престават интензивно да работят за реализация на личните външнополитически доктрини и стратегически ползи, в това число посредством опити за придобиване на сензитивна и класифицирана информация за процеси в обществената, политическата, икономическата, военната сфера у нас. Това се споделя в годишния отчет за активността на Държавна организация „ Национална сигурност “ /ДАНС/ за 2017 година

Международен тероризъм 

През 2017 година не е получавана информация за подготвян атентат на територията на България.  “През 2017 година не е получавана информация за подготовка или реализиране на терористична активност в България, за подготвяно нахлуване против български жители и ползи зад граница и за създаване на терористични структури на наша територия. Независимо от това намиращите се у нас обекти на други страни и български жители и обекти в чужбина не престават да са измежду вероятните цели на възможна терористична офанзива ”, се показва в отчета.

В документа се показва, че се резервира високо равнището на терористичната опасност в международен проект, като в най-голяма степен тя продължава да е обвързвана с интензивността на „ Ислямска страна ”.

От ДАНС акцентират, че активността на терористичните организации и пропагандата им не престават да оказват радикализиращо въздействие върху уязвими общности в някои страни на Балканите. Като важен рисков фактор посочен огромният брой задгранични бойци от района и вероятността за завръщане на част от тях.

Със заповед на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения „ лишаване право на престояване ”, „ експулсиране ” и „ възбрана за влизане в Република България ” на 31 лица, съпричастни към терористична активност. В осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България като пътуващи задгранични бойци са включени 58 лица.

Нерелигиозен екстремизъм  Нарастващият брой чужденци в европейските страни вследствие миграционния напън и обвързваните с това стопански, финансови и социокултурни провокации предпоставят трайна наклонност на увеличение в общоевропейски проект на последователите на десни идеологии, близки до крайния шовинизъм.

“В България крайнодесните, крайнолевите и анархистките групи и организации не престават да са без действителна политическа тежест и социална поддръжка. Основните субекти имат построени структури и водачи, само че са с доста лимитирана членска маса. През интервала интензивността им се свежда до присъединяване в отбелязвания на исторически дати и включване в публични и обществени събития. Проявите протичат без нарушение на публичния ред”, означават от ДАНС.

От организацията акцентират, че все още рискът за националната сигурност, произлизащ от активността на крайнодесните, крайнолевите структури и анархистите, е с невисок интензитет.

Миграция и опасности

Миграционният напън към Европа през 2017 година понижава, за което способстват и предприеманите от европейските страни и институции ограничения. Същевременно трайните политически, стопански и обществени проблеми, нестабилната конюнктура по линия на сигурността в голям брой страни от Северна и Централна Африка, Близкия изток и Азия, и климатичните промени в тези райони предпоставят устойчиви миграционни настройки на огромен брой лица.

“През 2017 година записаният миграционен напън към България има доста по-ниски стойности (намаление с 84% по отношение на 2016 г.). България резервира позицията си на директна дестинация за огромна част от насочилите се към Западна Европа претенденти за протекция и/или стопански имигранти”, се споделя в отчета на ДАНС.

“През 2017 година ДАНС и Министерство на вътрешните работи организират 21 взаимни интервенции на национално и районно равнище за откриване, секване и попречване на действия, свързани с противозаконната миграция. Проведени са и 2 взаимни интервенции със съюзнически служби на други държави”, се показва в документа. В резултат е обезвредена или лимитирана активността на незаконни групи и лица, занимаващи се с нелегално превеждане на непознати жители през страната граница и/или подкрепяне на чужденци да обитават или минават в страната в нарушаване на закона.

Със заповеди на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения „ експулсиране ” и „ възбрана за влизане в Република България ” на 6 лица на съображение съпричастност към противозаконна миграция.

Служители на ДАНС организират изявленията по профилиран въпросник с нелегално влезлите в страната чужденци. През 2017 година са извършени 1 609 изявленията, като 121 лица са избрани като евентуален притежател на риск за националната сигурност на България и са подхванати ограничения за недопускане узаконяване на пребиваването им у нас. През 2017 година ДАНС реализира огромен размер контролна активност по отношение на пребиваването на чужденци у нас.

Проучени са общо 71 356 лица (спрямо 56 115 през 2016 г.). В резултат не е позволено влизане или престояване в страната на непознати жители с рисков профил, кандидатстващи за визи, статут на престояване, българско поданство или приемане на протекция.

Чужди служби против България 

Специалните служби на разнообразни страни от района не престават интензивно да работят за реализация на личните външнополитически доктрини и стратегически ползи, в това число посредством опити за придобиване на сензитивна и класифицирана информация за процеси в обществената, политическата, икономическата, военната сфера у нас.

“Траен обект на внимание остават позиции, планове и интензивности на българската страна и съдружниците й по евроатлантическия вектор в областите външна политика, политика за сигурност, обмисляне на отбранителните дейности и съдействие. Такъв акцент се следи и във връзка с подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. За осъществяване на разследващите задания се ползва необятен инструментариум, в това число интервенции за въздействие и влияние. Продължава интензивността на някои специфични служби за подкрепяне на асимилационната политика във връзка с български общности зад граница “, се споделя в отчета на ДАНС.

През интервала на 4 лица са наложени ПАМ на съображение добити данни за съпричастност към активност на непознати специфични служби и активност, ориентирана против националната сигурност на страната. В осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 5 лица на съображение, че съставляват опасност за националната сигурност.

Корупция по висшите етажи 

Корупцията остава важен политически, стопански и обществен проблем, за противодействието на който при започване на 2018 година е образуван обединен орган в лицето на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Според данните на ДАНС най-податливи на корупция са “секторите със забележителен веществен запас, където се откриват непрозрачни процедури за възлагане на действия и са налице нарушавания и недостатъци при упражняването на контролни или разрешителни функции”.

През 2017 година органите на Агенцията са осъществили общо 122 реализации. В резултат от работата на ДАНС са пресечени корупционни закононарушения, осъществени от чиновници на Агенция „ Митници ”, Агенция за държавна финансова ревизия, съответно държавно горско стопанство, управителни чиновници в общински администрации. Повдигнати са обвинявания против 34 лица (в това число на министър и на зам.-министър; на длъжностен министър; на шеф на Специализирана болница; на изпълнителния шеф на „ Конгресен център НДК ”). До прокуратурата са изпратени 10 сезиращи информации, в това число за незаконосъобразни дейности на 4-ма магистрати.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР