Установено е наличие на диаманти в България, но те са

...
Установено е наличие на диаманти в България, но те са
Коментари Харесай

Откритие: В недрата на България гъмжи от диаманти! Ето какви богатства имаме…

Установено е съществуване на диаманти в България, само че те са единствено с научна стойност. Това каза колекционерът Евгени Вулев пред “Фокус”. Той посочи, че минералите, които имат качествата „ цвят “, „ бистрота “, „ неотстъпчивост “ и „ необичайност “, се в групата на скъпоценни камъни. „ Причината диамантът да е най-скъпият минерал, с изключение на всички други качества, е и сложният му рандеман “, изясни Вулев.

„ Страната ни е богата на залежи на полускъпоценни камъни, като най-разпространени са опал, яспис, ахат и други “, разясни Вулев. Според него се срещат и рубини, които по сходство на диамантите имат геоложка стойност.

„ Ако съпоставим с диаманта по-малко скъпите рубини и сапфири, рядкостта им е сходна. Те са по-малко твърди, само че надлежно се добиват доста по-лесно и по тази причина цената им е доста по-ниска. На някои разновидности, които са с доста характерен цвят и са извънредно транспарантни, цената от време на време надвишава тази на диамантите. На рубина „ гълъбова кръв “ цената от време на време надвишава 250 хиляди $ на карат “, разяснява Евгени Вулев.

Той добави, че колекционерството на минерали се е зародилo още от антични времена. „ Днес това колекционерство се развива с извънредно бързи темпове, на фона на лимитираното съществуване на минерали по земята “, сподели още той.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР