Цялото съоръжение по проекта за реконструкция на бул. Левски ще

...
Цялото съоръжение по проекта за реконструкция на бул. Левски ще
Коментари Харесай

Арх. Виктор Бузев: Булевард „Левски“ ще е готов напролет 


Цялото оборудване по плана за реорганизация на бул. „ Левски ” ще бъде готово през пролетта поради изникнали условия, които няма по какъв начин да бъдат подценени. Това съобщи във варненския ефир на Дарик основният проектант Виктор Бузев. Той акцентира, че се желае време, с цел да приключат процедурите по отчуждаването на парцели по трасето. Процесът най-вероятно ще продължи до октомври, след което би трябвало да стартира изместване на подземната връзка.

Някои сектори ще бъдат отворени за придвижване, само че цялото оборудване няма да бъде готово преди пролетта, предвижда архитектът.

Според него Варна не може да си разреши „ екстра ” като втори градски мост, само че добра опция би било построяването на въжено оборудване над езерото. Все още е рано да се кажа какава ще бъде цената му, защото изследването към момента е в начален стадий.

Идеята е изразена в Общия организационен проект още през 2012 година, добави Бузев. Мостът е позициониран източно от Казашко, сред селото и предпазената околност в региона. Той би трябвало да се съобрази и с инфраструктурата на мястото, изясни експертът.

„ От южната страна е по-свободно, там се визира единствено горски фонд. Трябва да има изместване трасето на пътя I 9. Убеден съм, че с поддръжката на страната и напъните на общината това оборудване може да бъде допустимо към 2030 година ”, разяснява Бузев. По негови думи въженият мост ще се поддържа от парите за винетки и няма да бъде в общ план с автомагистрала „ Черно море ”.

Главният проектант изрази удивление от възходящия интерес на купувачи към жилища на зелено.

„ Тази вълна се завърна отпреди 10 години, на пазаруване на зелено. Даже се купува на тъмнозелено. Преди най-малко имаше позволения, в този момент се пазари по картинки. Опасността е да се спука балонът и градежът да остане недовършен. Но търсене има и това е необичайно ”, сподели още архитектът.

В момента във Варна се строят най-вече жилищни здания, уточни той. Те са към 80 % от всички разрешителни. 10 на 100 са комерсиалните обекти.

Състоянието на тротоарите в града е неприятно поради паркирането на колите, само че там стартира усилена работа, увери Бузев, който изрази доволство от въведената синя зона. Първо ще се вкарат в ред коренните системи на дърветата, след което безразборните кабели на операторите ще се разположат в тръбна мрежа. Тротоарите ще бъдат възобновени и тук-там ще се разширят, с цел да се даде преимущество на пешеходците, добави архитектът.

dariknews.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР