99 на сто от декларираните световни запаси на химически оръжия

...
99 на сто от декларираните световни запаси на химически оръжия
Коментари Харесай

99% от декларираните запаси на химически оръжия са унищожени

99 на 100 от заявените международни ресурси на химически оръжия са унищожени.

Това разгласи Джоузеф Мансо – посланикът на Съединени американски щати в Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО). Той даде телефонен брифинг за публицисти в Брюксел в навечерието на започващата конференция на страните по Конвенцията за възбрана на химическите оръжия (КЗХО).

Споменатото количество значи, че са унищожени десетки хиляди тонове мощно отровни бойни отровни субстанции. Унищожени са 98 на 100 от запасите на Съединени американски щати, а същото ще се случи с останалите 2 % през 2023 година

Все още обаче има страни, въпреки и малцина, които не престават да създават и употребяват химически оръжия, посочи Мансо. Това съставлява опасност за всички.

Една от тези страни е Сирия. ОЗХО и неин взаимен екип с хора на Организация на обединените нации е открил 8 случая на потребление от страна на режима на Башар Асад против личното му население. Сирия е лишена от правото на глас и други права в ОЗХО.

Не е изненада, че Русия, която поддържа режима на Асад, също е употребила химически оръжия, само че по различен метод. Двата най-известни случая са отравянията на сътрудника дезертьор Сергей Скрипал във Англия през 2018 година и на опозиционера Алексей Навални през 2020 година

„ Има някои изказвания, че Русия употребява химически оръжия в Украйна, само че аз нямам информация, която да го удостоверява “, отговори дипломат Мансо на въпрос на Клуб Z.

Съединени американски щати обаче са обезпокоени от заканите на съветския президент Владимир Путин и други висши представители на управляващите в Москва за потреблението на оръжия за всеобщо заличаване в Украйна. И съображение за това безпокойствие са случаите със Скрипал и Навални.

Същевременно Москва не е дала приемливи отговори на въпросите на близо 45 страни членки на ОЗХО за отравянето на видния опозиционер, сподели дипломатът. Те били изпратени предходната година.

Русия продължава да популяризира дезинформация, че Украйна е употребила химическо оръжие по време на спора, продължи американският посланик. И то, при положение че не е имала такива недоволства до началото на експанзията на 24 февруари. Така Москва прави неприятна услуга и на ОЗХО, чийто член е и на другите страни. Според Джоузеф Мансо това е опит за подкопаване на доверието в Организацията.

Американският президент Джо Байдън към този момент сподели, че всяко потребление на химическо оръжие в Украйна от страна на Русия ще има отговор от страна на Съединени американски щати. Посланикът напомни това в отговор на журналистически въпрос.

Колкото до ОЗХО, това, което прави тя, е да подсигурява, че украинците ще разполагат с нужното защитно съоръжение, с цел да засекат възможна такава офанзива, да защитят популацията. Въпросът за отговора на Организацията съзнателно остава отворен, добави Мансо.

„ Последното, което желаеме да се знае, е какво тъкмо ще създадем “, отговори той.

От ОЗХО също наблюдават за вероятно потребление на химическо оръжие в Украйна.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР