959 украински бойци от металургичния комбинат в Мариупол са били

...
959 украински бойци от металургичния комбинат в Мариупол са били
Коментари Харесай

Близо 1000 бойци от Азовстал напуснаха завода

959 украински бойци от металургичния комбинат в Мариупол са били отведени в територии под съветски надзор от началото на тази седмица, разгласи Москва. Украйна прикани за замяна на пленници, само че ориста на бранителите на " Азовстал " остава неразбираема.

Според проруския сепаратистки водач Пушилин командващите украинската защита още са в комбината. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна украинския президент в " неистини и дезинформация ", усвоени от експерти на Съединени американски щати и НАТО, както уточни - поради изказвания, че предаването на украинските бойци в " Азовстал " е избавителна интервенция по самодейност на Украйна.

Близо 700 украински бойци са се предали в Мариупол през последните 24 часа, заяви Москва. По-рано Киев подреди на целия гарнизон в " Азовстал " да спре съпротивата. Русия заяви, че 50 ранени са настанени в болница, а останалите са откарани в новооткрит затвор в територии под контрола на проруските сепаратисти.

Кремъл разгласи, че президентът Владимир Путин персонално е подсигурил хуманно отношение на предалите се, само че други съветски представители се оповестиха против всякаква замяна. Чуха се и апели на съветски политици за екзекуция. Русия твърди, че няма авансово съглашение за замяна на бранителите на " Азовстал ". Много от тях са от полка Азов - украинска част, определяна от Москва като нацистко формирование.

Обществената телевизия на Нидерландия снима реакции на киевчани за събитията в Мариупол. Превземането на Мариупол дава на Русия сухопътна връзка с Крим и цялостен надзор на Азовско море. Битката за града, траяла съвсем три месеца, се трансформира в най-смъртоносната в Европа след войните в Чечения и на Балканите през 90-те години на предишния век.

Според ТАСС съветска комисия ще разпитва предалите се бранители на Мариупол като част от следствие, дефинирано за " закононарушенията на украинския режим ".

21-годишен покорен съветски танкист пледира " отговорен " за убийството на граждански в първи знаков развой за военни закононарушения, който стартира в Киев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР