94-годишната история на Оскарите е изпълнена с възходи и падения,

...
94-годишната история на Оскарите е изпълнена с възходи и падения,
Коментари Харесай

Оскарите: 94 години възходи и падения за едни 850 долара

94-годишната история на Оскарите е изпълнена с възходи и падения, върхове, усмивки и сълзи. Първите награди на Филмовата академия на Съединени американски щати са раздадени на празненство в хотел „ Рузвелт “ в Холивуд на 16 май 1929 година. Няма отровни погледи и съскащи реплики, защото имената на спечелилите са известни от 18 февруари - 3 месеца по-рано. Жури от петима членове е показало финалистите.

Статуетката, която дълго няма лично име, е на рицар в цялостен растеж в жанр ар деко, подпрян на меч и стъпил върху ролка за кинолента с пет спици, представящи основите на Академията: артисти, сценаристи, режисьори, продуценти и механически експерти. Фигурата е направена от бронз, позлатен електролитно с 24-каратово злато. Висока е 34,3 cантиметра и тежи 3,8 кг – сложена е върху черна железна основа. Името на лауреата, съответната категория и заглавието на кино лентата се гравират след присъждането на премията. Една статуетка се създава за към 10 часа - и коства единствено 850 $. Това печелят отличниците – пари в пликче няма.

За първи път името Оскар е употребявано от Уолт Дисни през 1934 година в негова тирада. Въпреки че в пресата това название набира известност в края на 30-те, Академията приема публично неговата приложимост едвам през 1939-та.

20 Оскара в основните категории са били присъждани на афроамериканци. Само четирима от тях за най-хубава роля при мъжете - Сидни Поатие е първият в историята, Дензъл Уошингтън има два Оскара от 10 номинации, Джейми Фокс, Форест Уитакър. През 2021-ва Даниел Калууя се класира пръв в групата на поддържащите партии. Холи Бери е единствената дама афроамериканка, печелила в основна роля.

Без шанс

Скарлет Йохансон през 2020 е номинирана по едно и също време в две категории – за основна роля в „ Брачна история “ и за поддържаща в „ Джоджо Заека “. Но нищо повече.  

Салма Хайек е номинирана за „ Оскар “ единствено един път - за виртуозното си осъществяване във " Фрида ". Тогава тя влиза в сериозна конкуренция с Джулиан Мур, Рене Зелуегър, Даян Лейн и Никол Кидман, която печели със своята Вирджия Улф в „ Часовете “. Анджела Басет, известна с превъплъщенията си в облиците на дами фурии, изненадващо има единствено една номинация – като Тина Търнър от 1993 година. Въпреки че се е снимал в над 125 кино лентата, Самюъл Л. Джаксън е номиниран за „ Оскар “ единствено един път - за ролята си в „ Криминале “.

Джейк Джиленхол има единствена номинация за „ Оскар “ - за най-хубав артист в поддържаща роля за гей драмата „ Планината Броукбек “. Въпреки упованията той да завоюва, наградата отива при Джордж Клуни за „ Сириана “. Джиленхол остава без номинация за възторжено признатата му от рецензията роля в „ Лешояда “.

Итън Хоук е номиниран за играта си в „ Тренировъчен ден “ и „ Юношество “, и като създател на приспособен сюжет за „ Преди среднощ “ и „ Преди залез “.

Албърт Фини има пет номинации - за „ Том Джоунс “, „ Убийство в Ориент Експрес “, „ Гардеробиерът “, „ Под вулкана “ и „ Ерин Брокович “. Актьорът умря през 2019-та на 82 без нито една статуетка.

Тройка призори

Мат Деймън прибира „ Оскар “ като сценарист на „ Добрият Уил Хънтинг “ дружно с Бен Афлек, само че губи в актьорската конкуренция и трите пъти, в които е номиниран – за „ Марсианецът “, „ Несломим “ и „ Добрият Уил Хънтинг “.

Лора Лини има три номинаци и нито един „ Оскар “ в кариерата си. Получава овациите за играта си в „ Диваците “, „ Кинси “ и „ Можеш да разчитате на мен “, само че не и рицар.

Сирша Ронан чака да излезе пред публиката за достиженията си в „ Изкупление “, когато е едвам на 13, „ Лейди Бърд “ и „ Бруклин “.

Уди Харелсън също взе участие в надпреварата три пъти – за „ Народът против Лари Флинт “, „ Вестоносецът “. „ Три билборда отвън града “.

Джони Деп не остава по-назад – с функциите си в „ Карибски пирати: Проклятието на черната перла “, „ Пътят към Невърленд “ и „ Суини Тод: Бръснарят дявол от Флийт Стрийт “.

Числото три не съумява да преодолее и Том Круз – номиниран е за „ Роден на четвърти юли “, „ Магнолия “ и „ Джери Магуайър “. Но какво от това? Виго Мортенсен е номиниран три пъти – за „ Зелената книга “, „ Източни обещания “ и „ Капитан Фантастик “.

Анет Бенинг може да се похвали с четири номинации - за „ Измамниците “, „ Американски прелести “, „ Да бъдеш Джулия “ и „ Децата са добре “.

Ед Харис е член на същия клуб - с перфекционизма си в „ Полок “, „ Аполо 13 “, „ Шоуто на Труман “ и „ Часовете “. Вътре е и Мишел Уилямс с номинации за „ Синя валентинка “, „ Моята седмица с Мерилин “, „ Планината Броукбек “ и „ Манчестър до морето “.

Брадли Купър четири пъти започва маратона към статуетката с чудесните си превъплъщения в „ Роди се звезда “, „ Американски снайперист “, „ Наръчник на оптимиста “ и „ Американска скица “. Сега, в „ Улицата на кошмарите “, прави една от най-хубавите функции на сезона. Но за 2022 няма даже номинация. 

 Уилям Дефо, който също е супер добър в „ Улицата на кошмарите “, има номинации за функциите си в „ Пред портите на вечността “, „ Взвод “, „ Сянката на вампира “ и „ Проектът Флорида “. Но и той не е долюбван от синодалните старци.

Ейми Адамс е още по-напред с материала - номинирана е за персонажите си във „ Вице “, „ Джунбъг “, „ Съмнения “, „ Боецът “, „ Учителят “ и „ Американска скица “.

Кейт Бланшет пък бележи различен връх – взела участие е в 9 ленти, които са номинирани за най-хубав филм.

Върви им по малко 

Въпреки че има „ Оскар “ като продуцент на кино лентата „ 12 години в иго “, Брад Пит печели актьорския приз за поддържаща роля в „ Имало едно време в Холивуд “ на Куентин Тарантино. До този миг е номиниран за функциите си в „ Кешбол “, „ Странният случай с Бенджамин Бътън “ и „ Дванайсет маймуни “.

Лора Дърн с разминава с „ Оскар “ два пъти - с функциите си в „ Палавата Роуз “ и „ Моята разходка в дивото “. В единия случай актрисата губи от Джоди Фостър за „ Мълчанието на агнетата “, а във втория - от Патриша Аркет за „ Юношество “. През 2020-та Дърн най-сетне прибира статуетката за най-хубава поддържаща роля в „ Брачна история ”.

На 74 Сам Елиът - 50 години, откакто името му за първи път е упоменато в ефирен сериал, се добира до  първата си номинация - като поддържащ артист в „ Роди се звезда “. Но не стига до оценката.

Случаят Глен Клоуз

Глен Клоуз става известна като Алекс Форест в трилъра от 80-те " Фатално привличане ". Оттогава насам холивудската легенда печели три награди " Еми " и три Златни глобуса. Клоуз държи върха за жива актриса, която е удостоена с най-вече номинации за „ Оскар “ - 7. При последната ѝ към този момент номинация – за основната ѝ роля в " Съпругата " по едноименния разказ на Мег Уолицър тя даже изключва телефона си в деня, в който афишират номинациите. „ По-добре би било да се наспя “, разяснява звездата. Нейната биография е живо кино. Има две сестри и двама братя, които родителите й осиновяват, до момента в който работят в Африка. Тя прекарва няколко години в Черния континент и в интернати в Швейцария. След завършването на гимназията обикаля Европа и Съединени американски щати с музикалната група " Up with People ". Така среща първия си брачен партньор, който е китарист и създател на песни. Ще се омъжи още три пъти, само че има единствено една щерка. През 2009-та Клоуз е удостоена с 2378-мата звезда в Алеята на славата в Лос Анджелис.

В хрониките на Холивуд има още един сходен случай. Питър О`Тул, който умира през 2013-та, е артистът с най-вече номинации без победа - осем на брой. Ирландецът е в топ 5 с облиците, които основава в „ Лорънс Арабски “, „ Бекет “, „ Лъвът през зимата “, „ Довиждане, мистър Чипс “, „ Управляващата класа “, „ Каскадьорът “, „ Моята последна година “ и „ Венера “.

Големите пропуски 2022

Въпреки че " Дюн " получи 10 номинации за " Оскар ", в това число за най-хубав филм, режисьорът му Дени Вилньов остана без персонално самопризнание за епичната продукция. Лейди Гага и Джаред Лето не са оценени за облиците си в „ Домът на Гучи “, въпреки че Лейдито беше единствената актриса, която бе номинирана за всички предварителни оценки - БАФТА, Наградата на критиците, " Златен глобус " и SAG. Джаред Лето е доста мощен като Алдо Гучи, само че остана отвън топа.    

Леонардо ди Каприо още веднъж е отритнат от Академията – след шест номинации и един „ Оскар “ за " Отмъстителят ". Но надали някой е очаквал огромни фанфари за присъединяване му като професор астроном в комедията „ Не гледай нагоре “, откакто не е отличен за играта си в „ Титаник ", " По пътя на измененията ", " Джанго без окови ", " The Departed " и " Хвани ме, в случай че можеш ". Дженифър Хъдсън също ще пие една студена лимонада. След като получи номинация за премията SAG за облика на Арета Франклин в „ Respect “, Хъдсън изглеждаше съвсем сигурна победителка. Още повече, че тя можеше да се бори и за премията за истинска ария с " Here I Am ". Но носителката на " Оскар " за " Мечтателки " в последна сметка не съумя да се класира в нито една от двете категории.

Кайтриона Балфе не беше номинирана за „ Белфаст “ – автобиографичния роман на Кенет Брана за детството му в Ирландия по време на най-големите спорове там. Всички залагаха, че Балфе ще се класира в челната група с ролята на майката. В последна сметка Джуди Денч беше номинирана за поддържащата роля на бабата за „ Белфаст “. Разбира се, тогавашната М. от сагата за Джеймс Бонд изпипва напълно наличието си в „ Белфаст “. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР