925 души, осъдени на затвор, остават неиздирени Над 900 лица,

...
925 души, осъдени на затвор, остават неиздирени Над 900 лица,
Коментари Харесай

925 души, осъдени на затвор, остават неиздирени

925 души, наказани на затвор, остават неиздирени Над 900 лица, наказани с отнемане от независимост, остават неиздирени. Трима от тях са с доживотна присъда, а към 50-на са наказани на 10 и повече години затвор. Това демонстрират окончателните резултати от инспекцията на прокуратурата.
 
Тя бе назначена през януари откакто се разбра, че шесторният палач от Нови Искър Росен Ангелов е бил с влезнала в действие присъда, само че не е бил издирен от Министерство на вътрешните работи в продължение на повече от девет години. Главният прокурор Сотир Цацаров пък предложи да се сътвори обществен уебсайт, на който да бъде качена цялата информация за всички лица, оповестени за търсене.
 
Общо 925 лица, наказани на затвор, се укриват и до през днешния ден. По информация на основния прокурор към 700 от тях евентуално са в чужбина. Други пък са издирени, само че се оказало, че към този момент излежават присъди в непознати затвори. Според Цацаров една от аргументите за бавенето е неналичието на опция за приложимост на СРС , както и на информация от мобилните оператори.

 
" Не мога да не направя извода, че успеваемостта от оперативно-издирвателни мероприятия на територията на страната е ниска. Трудностите произтичат най-много от липса на благоприятни условия за потребление на СРС-та, а също и за следене и анализиране на информацията от мобилните оператори ", разяснява той.
 
След осъществената инспекция към този момент е основан и електронен указател на всички с влезнала в действие присъда, които още се търсят. Цацаров предложи Министерство на вътрешните работи да сътвори и поддържа уебсайт, на който данните за тях да бъдат обществени.
 
" Нашето предложение е да бъде основан напълно обществен уебсайт " Издирва се " - подобен, какъвто съществува в други страни. И на процедура всяко лице, всеки шеф и жител даже, да може ясно да откри при нужда след информация дали надлежно лице се търси. В тази информация няма нищо скрито. Тя сега е затворена в границите на Министерство на вътрешните работи, належащо е да стане публично притежание. В този уебсайт да бъде основан и раздел, в който да бъдат обществено налични и данните за безследно изчезнали деца ", предлага Цацаров.
 
Той още веднъж се разгласи и за това всички действия по издирването и задържането на наказаните да бъде трансферирана на Министерство на вътрешните работи. В момента по закон за тях дава отговор Главна дирекция „ Охрана ” към Правосъдното министерство: " Тя няма по закон, а няма и потенциал да реализира каквито и да е оперативно-издирвателни мероприятия. Нейните функционалности се свеждат до това да посети съответния адрес, месторабота и прочие и да откри дали лицето е там. Ако не е там, да изпрати информацията на Министерство на вътрешните работи . Този дуализъм не работи ".

 
" Мисля, че и самата оперативно-издирвателна работа в Министерство на вътрешните работи се нуждае от немалка метаморфоза. Оперативно-издирвателната работа е, преди всичко, затрупана с голям брой категории търсени лица. В нея съгласно мен е нужна някаква приоритизация и структурно делене на органите, които се занимават с това ", разяснява основният прокурор.
 
Цацаров добави, че е основана работна група от прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването, която да изготви обща директива за задържането и отвеждането на наказаните с отнемане от независимост.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР