916 000 възрастни, пенсионирани преди началото на тази година, няма

...
916 000 възрастни, пенсионирани преди началото на тази година, няма
Коментари Харесай

Над 900 000 пенсионери остават без увеличение от 1 юли

916 000 възрастни, пенсионирани преди началото на тази година, няма да получат осъвременяване на пенсиите си от 1 юли. Това демонстрира информация на Националния застрахователен институт, направена по молба на в. " Сега ". Както е известно, нарастването от юли ще бъде 5% съгласно швейцарското предписание, което дефинира %, еднакъв на сбора от 50% от повишаването на осигурителния приход и 50% от показателя на потребителските цени през миналата календарна година.

За дребна част от тези пенсионери - 18 900 души, повода да останат без нарастване е, че действителният размер на пенсията им е лимитирана от тавана и няма накъде повече да пораства. Таванът бе повишен от 1200 на 1440 лева на 1 януари и повече няма се трансформира тази година.

За множеството възрастни, оставащи без нарастване обаче - 897 100 души, повода е много по-мрачна - техните действителни пенсии са толкоз ниски, че даже с 5-те % по швейцарското предписание остават под размера на минималната пенсия у нас. Минималната пенсия също бе увеличена на 1 януари от 250 на 300 лева, заради което в този момент няма да се трансформира.

Пълното нарастване от 5% ще получат 1 092 900 пенсионери. Това е към 52% от всички 2 079 900 пенсионери у нас, демонстрира справката на Национален осигурителен институт. От тази група пенсионери 59 100 души получават пенсии, несвързани с трудова активност. Останалите получават пенсии за трудова активност с размер сред минималната пенсия и 1372 лева

71 000 възрастни ще получат нарастване от 1 юли, само че то ще е по-малко от избрания размер по швейцарското предписание. 5600 от тях в този момент получават сред 1372 и 1440 лева, т.е. с цялостното нарастване действителният размер на пенсията им надвишава максимума. Над максимума обаче имат право да получават единствено някои хора, заемали висши длъжности - президенти, вицепрезиденти, министър председатели, ръководители на Народното събрание и конституционни съдии.

Любопитна е обстановката с останалите 65 400 души, за които нарастване ще има, само че то ще е по-малко от 5%. Тези хора в този момент получават минимална пенсия, само че след нарастването действителният размер на пенсията им ще надвиши 300 лева Така за тях това може да е второ нарастване за тази година, въпреки че фактът, че действителният размер на пенсията им не е толкоз надалеч от 300 лева подсказва, че не са били от хората, за които през януари имаше 20% нарастване.

5-те % осъвременяване от 1 юли са 4 пъти по-малко нарастване от това, което ГЕРБ реши да даде на минималната пенсия, с цел да извърши предизборните си обещания отпреди 4 години. За минималната пенсия от 1 януари нарастването беше 20%, толкоз беше и за хората, които получават оптималната пенсия.

ПРАВИЛО

Осъвременяването с 5% се прави върху действителния или непокътнат размер на пенсията към 30 юни 2021 година, без изплащаните към нея добавки, припомнят от осигурителния институт. Когато осъвремененият размер е под минималния размер на пенсията, той се приравнява на него, а в случай че е над оптималния, се лимитира до този размер.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР