900 подписани договора има между Община Пловдив и граждани за

...
900 подписани договора има между Община Пловдив и граждани за
Коментари Харесай

900 пловдивчани имат договор за безплатните климатици, в списъка са още 1700 души

900 подписани контракта има сред Община Пловдив и жители за подмяната на старите отоплителни уреди с екологични такива. Това заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев. Целта на градските управляващи е до края на 2023 година да бъдат сменени 3400 остарели печки, за което са отпуснати 14 млн. лв..
Прочетете още
„ Има подадени 2597 заявления от пловдивчани за замяна на уредите им. Постоянната игра с цените и особеното отношение с другите енергоносители, прави обстановката сложна. Специалистите ОВК посещават още веднъж домовете, с цел да се търсят нови решения. Има такива претенденти, които са се отказали, а други – отхвърлени, сподели Тимчев.

Старите отоплителни уреди могат да бъдат сменени с климатици, котли на пелети или газ. За първите два типа уреди има подписани контракти с компании снабдители, само че не и по третия, като сега върви социална поръчка.  Община Пловдив най-сетне избра и реализатор за извозването на старите уреди за вторични първични материали. Заради повдигането на цената на пелетите и газа, обаче всеобщо пловдивчани по програмата желаят да се пренасочат към климатици.

Вчера и локалният парламент при решение, с което да се кандидатства по втория стадий на програмата.  Пловдив е в листата с 21 общини, които са включени в новия програмен  интервал за замяна на замърсяващите отоплителни уреди с екологични такива, който ще започва от първото тримесечие на 2023-а.

От предлагането излиза наяве, че Община Пловдив е утвърдена за приемане на 100% безплатна финансова помощ до 28 млн. лв. по стратегия „ За по-чист въздух! ”. Общата рамка на програмата е 484 млн. лв. и включва 18 общини. 

В новия програмен интервал би трябвало да се напишат и разпоредбите кой може да получи екологичен апарат против замърсяващ. 

Една от огромните промени се чака да е и наематели да могат да подменят печките си на твърдо гориво. В момента това не е допустимо, а на процедура отстрани и всички блокове в Столипиново, където 90% са общинска благосъстоятелност.

През новия програмен интервал с изключение на общоприетите екоуреди – климатици, съоръжения на газ и пелети, ще има още една алтернатива. Тя е за слагане на фотоволтаични системи, в случай че отоплителната апаратура е термопомпа вид „ въздух-въздух ”. За тези уреди могат обаче да аплайват семейства, които получават помощи за отопление.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР