900 000 българи нито работят, нито учат. Това показва докладът

...
900 000 българи нито работят, нито учат. Това показва докладът
Коментари Харесай

900 000 българи нито работят, нито учат. Висят по кафенета и разчитат на пари от чужбина

900 000 българи нито работят, нито учат. Това демонстрира отчетът за активиране на неактивното население в България. 

" Преди 4-5 година цифрата беше към 350 000. Губи се една доста огромна численост. Не е ясно какво стои зад тези 50-60% нарастване на безработните. Ясно е, че една огромна част работят отдалечено, някои са по кафенетата, други живеят от мигрантски пари, някои се занимават с крипто ", съобщи членът на УС на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в студиото на  " България заран ".

Анализите демонстрират, че процент от тези 900 000 души в действителност работят отдалечено за други страни, което им разрешава да държат висок стандарт. 

" 124 000 българи са заети в аутсорсинг бранша. Това е един от гръбнаците на междинния бранш в България, който беше тежко ударен последните 2 години ", добави Първанов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че Ковид пандемията е оказала огромно въздействие върху безработицата. У нас няколкостотин души, за останали без работа през последните 2 година към момента не са се върнали на пазара на труда.

" 80 000 българи останаха тук след коронакризата, някои още веднъж търсят провокации в Западна Европа. В момента потребността на пазара на труда е най-малко за 200 000 фрагменти в съвсем всички сфери ", сподели още Първанов. 

Гостът разяснява и вълната на украински бежанци, които не сме съумели да интегрираме на пазара на труда. И ни чака импорт на фрагменти от трети страни. 

" Ако не намерим реализация с близки до нас страни като нрав и география, ни чака импорт от Азия и по-далечни дестинации. В Румъния и Полша от ден на ден са чиновниците, наети от Непал, Виетнам, Бангладеш. Тази наклонност е неизбежна и у нас. До 2050 година ще останем 4-5 млн. души, което не е добре за стопанската система ", предвижда гостът.

Първанов посочи, че има нулева безработица в София, Пловдив, Казанлък, Пещера, Севлиево, Шумен, което е нездравословно. Огромен е дефицитът на фрагменти в здравната сфера, в селското стопанство. 

" 2,5-3 млн. българи се трудят отвън страната. 35% от тях заявяват, че имат твърдо желание да се върнат в България. Това ще промени демографията, пазара на труда, стопанската система на България ", уверен е Първанов.

Той предложи на компаниите да бъдат по-близо до университетите и евентуалните си бъдещи чиновници. 

" Компании, които имат страхотни услуги и артикули, не поставят старания да имат страховит имидж като работодатели. Студентите няма да дойдат сами при тях. В днешно време пазарът на труда е доминиран от търсещи работа, а не от работодатели ", разяснява още Първанов.

По думите му, в случай че плануваният народен указател, в който ще влязат трайно безработните, не бъде обществен, няма да има резултат, тъй като работодателите няма да знаят какви са свободните фрагменти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР