90% от пластмасовите бутилки от материала полиетилен терафталат ще бъдат

...
90% от пластмасовите бутилки от материала полиетилен терафталат ще бъдат
Коментари Харесай

Индустрията на бутилираните води ще събира 90% от пластмасата

90% от пластмасовите бутилки от материала " полиетилен терафталат " ще бъдат събирани за преработване. Най-малко 25% от преработвания материал ще бъде влаган наново в нови пластмасови бутилки. Това са двата съществени уговорката, които си слага Европейската федерация на промишленостите с бутилирана вода, а задачата им е да отговорят на новите условия и законодателство на Европейския съюз.

За уговорките на промишлеността заяви президентът й Жан Пиер Дефис. Според него това е пътят да проработи на процедура кръгова стопанска система в техния бранш: произвеждане – събиране – преработване – наново потребление.

В момента в Европа междинната събираемост на пластмасови опаковки е 60%.

Пластмасата от вида " полетилен терафталат " е допустимо най-хубавата за преработване, безвреден е за наличието на бутилката и е извънредно лек, акцентира Дефис.

Той акцентира, че асоциацията е доста виновна и държи да ограничи до най-малко замърсяването на околната среда, тъй като точно от природата черпят те главният си запас за произвеждане. Начинът съгласно тях е по пътя на кръгова стопанска система: да се създават опаковките, да се събират разделно и по-късно се рециклират и употребяват наново.

" В основата на процеса за сполучлива кръгова стопанска система е събираемостта на потребления материал. От това зависи какъв брой материал ще бъде модифициран и употребен наново, " сподели още ръководителят на федерацията.

Жана Величкова, ръководител на федерацията изясни, че бизнесът им упорства за законодателни промени в Закона за храните, с които да се вкара практикувания в Европа принцип " един извод - един бранд - един оператор ", с цел да са ясни отговорностите и уговорките.

Само за 2017 година в България са бутилирани 750 млн. литра вода. Това се равнява на 106 литра на глава от популацията. Според данни на федерацията, потреблението на бутилирана минерална вода пораства. По думите на ге. Секретар Патриша Фоселард ограничението достъпа до вода в пластмасови шишета, това няма да понижи използването на пластмаса, а единствено ще провокира замяната с различен вид опаковки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР