90% от жилищата в етническите махали в Пловдив са незаконни,

...
90% от жилищата в етническите махали в Пловдив са незаконни,
Коментари Харесай

Интегрираме ромите с достъпни жилища

90% от жилищата в етническите махали в Пловдив са противозаконни, съгласно кметовете на регионите " Източен " и " Северен ". В числа казусът наподобява по този начин: през последните две години от кметството в регион " Северен " са премахнали 51 противозаконни търговски и жилищни постройки. В " Източен " за същото време са бутнати 4 здания, а от началото на тази година - още две къщи и 30 търговски обекта.

Жителите на противозаконните постройки всеобщо апелират заповедите за унищожаване и стартират каузи, които се точат с години. А и огромна част от жителите живеят без адресна регистрация. Около 40 000 са жителите на " Столипиново ", по 10 000 души обитават надлежно " Шекер махала " и " Арман махала ".  

Освен обществен, казусът е и чисто урбанистичен, настояват експерти. Какви жилищни политики може да развие градът в  посока интеграцията на ромското население?

Приличното и налично жилище може да се смята за един от крайъгълните камъни на тактиките за обществено включване - по този начин разяснява казуса арх. Белин Моллов, чийто екип създаде Интегрирания проект на Пловдив. “В огромния град най-силно се усещат проблемите, свързани с демографията, включването и общественото доближаване, интеграцията на малцинствата, безработицата, образованието, бедността, мултикултурните провокации и други

Тези проблеми, в случай че се задълбочат, водят до по-голям риск от допустимо нарушение на обществената конструкция. Изходът е в дейните политики за включване - примерно да се улеснява качествената претовареност на всички тези, които могат да работят. Така тези хора ще си обезпечат задоволително средства за заслужен живот. Тук можем да прибавим и други ограничения: да вземем за пример равни благоприятни условия в образованието, рехабилитиране  на застроената среда. Това са все основни фактори за стимулиране на по-голяма обществена интеграция и доближаване.  

От изключително значение са и жилищните политики: от една страна, приличното и налично жилище може да се смята за един от крайъгълните камъни на тактиките за обществено включване. Особено за групите, които са в максимален риск. От друга страна, обновяването, реконструкцията и модернизацията на жилищата и постройките могат да обезпечат осезаеми и основни усъвършенствания на всекидневието на жителите им.

Тук можем да посочим и обществено уравновесените жилищни политики, които разрешават да се понижи обществената поляризация на равнище квартал ”, разяснява за " Марица " арх. Моллов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР