„Диапазонът на пристрастеността вече е безкраен. Работохолизмът също е вид

...
„Диапазонът на пристрастеността вече е безкраен. Работохолизмът също е вид
Коментари Харесай

„Допаминов свят“ – между болката и удоволствието

„Диапазонът на пристрастеността към този момент е безконечен. Работохолизмът също е тип пристрастяване. В актуалното американско общество хората с ниско обучение съвсем са престанали да работят, а хората с високо обучение нормално поставят два-три пъти повече старания спрямо преди години и са влезнали във фаза на пристрастяване, която се назовава работохолизъм . Но това унищожава персоналния им свят. И работохолизмът може да се трансформира в съществено отрицателно обществено явление“. 

Това сподели в предаването „12+3“ доктор Владимир Симов във връзка книгата на д-р Анна Лембке „Допаминов свят“. 

Допаминът е универсална валута, която мери капацитета за пристрастяване . Д-р Лембке е топнарокологът, експертът по зависимости в Съединени американски щати. Базирана е в Станфордския университет в Калифорния. Оригиналното заглавие на книгата е „Допаминова нация“. Тази книга рефлектира върху големите проблемите в Съединени американски щати поради демократичния консуматорски синдром там „. 

 Тази книга е за удоволствието. Както и за болката. А най-голямо внимание отделя на връзката сред тях и на това за какво в този момент повече от всеки път намирането на баланс е от главно значение. Живеем във времена на невиждан достъп до извънредно възнаграждаващи тласъци с високо обособяване на допамин: опиати, храни, вести, хазарт, извършване на покупки, игри, текстови известия, секстинг, фейсбук, инстаграм, ютюб, туитър… големият им брой, многообразие и капацитет са зашеметяващи. Смартфонът е актуалната здравна инжекция, доставяща дигитален допамин по 24 часа дневно, 7 дни седмично за постоянно обвързваното потомство. Вследствие на това всички ние сме податливи на компулсивна свръхконсумация.

В „Допаминов свят“ доктор Анна Лембке, психиатър и създател, изследва новите вълнуващи научни открития, които изясняват за какво неумолимото търсене на наслаждение води до болежка – и какво можем да създадем по въпроса. Кондензирайки комплицираната невронаука в по-лесни за схващане метафори, Лембке илюстрира, че с цел да реализираме задоволство и взаимосвързаност, би трябвало да поддържаме равнищата на допамина под надзор. Богатият опит на авторката и житейските истории на пациентите ù вършат книгата изключително увлекателна. Техните приковаващи разкази за страдалчество и възмездие ни дават вяра, че можем да си върнем контрола върху консуматорските си привички и да преобразим живота си. Тайната е в поддържането на здравословен баланс сред желанието и потребността, а „Допаминов свят“ ще ви помогне да откриете разликата. 

Д-р Симов акцентира, че книгата не просто изяснява механизмите, по които стават другите зависимости , само че е „книга, добре структурирана с разказани обособени клинични случаи, в която виждаме по какъв начин един пациент с тежка взаимозависимост може да излезе от нея“. 

Книгата дава пояснения и предписания, препоръки . И една голяма вяра, че този цикъл може да бъде пресечен, пренасочен, че човек може да откри изход“. 

Интервюто с доктор Владимир Симов можете да чуете в звуковия файл. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР