„Бюджет 2022 е пандемичен. Имам сериозни критики към приходната част.

...
„Бюджет 2022 е пандемичен. Имам сериозни критики към приходната част.
Коментари Харесай

Доц. Виктор Йоцов: Структурата на приходите в Бюджет 2022 не е ефективна

„Бюджет 2022 е пандемичен. Имам съществени рецензии към приходната част. И това държавно управление не се отхвърли от порочната процедура да се подценяват приходите . Структурата на приходите не е ефикасна, още веднъж се залага повече на косвените налози, които са регресивни. Подоходните налози, където може да се вкара регресивност, още веднъж играят слаба роля. Всичко това ни вкарва в циничен кръг с резултат – повишаване на доходното неравноправие. Данъците могат да оказват помощ за едно малко по-справедливо разпределение на творби публичен артикул „. 

Това сподели пред БНР доцент Виктор Йоцов, учител в катедра „Финанси“ в УНСС. 

Според него  в бюджета не са заложени никакви промени  и дефинира като  смущаващо оповестеното от финансови министър планувано актуализиране на бюджета в средата на годината , в случай че той към момента не е признат. 

„Увеличаването на финансовите разноски е добре“. 

В предаването „12+3“ доцент Йоцов добави, че  в бюджета е заложена оптимистична прогноза за инфлацията :  

„Факторите са свързани с цените на енергоносителите. Най-силният подтик идва оттова. Отдавна нямаме финансова политика.  Потенциално сериозен фактор, който е мъчно да се оцени, е какъв брой финансови средства ще постъпят в стопанската система с Плана за възобновяване и резистентност . Ако огромна част от огромните суми, планувани в Плана, дойдат, това също ще даде инфлационен подтик, в случай че те не могат да се всмукват бързо в икономиката“. 

Интервюто с доц. Виктор Йоцов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР