“Ние сме експертно правителство, разглеждаме всички възможности, включително възобновяване на

...
“Ние сме експертно правителство, разглеждаме всички възможности, включително възобновяване на
Коментари Харесай

Росен Христов: Разглеждаме и възобновяване на доставките от “Газпром”

“Ние сме експертно държавно управление, преглеждаме всички благоприятни условия, в това число обновяване на доставките от “Газпром”. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред бТВ.

“Приоритетно гледаме да подсигурим различни снабдители, в случай че не са задоволителни – няма да съм аз министърът, който ще остави популацията на студено. Заварихме азерския газ на 30%, сега получаваме цялостния обем”, добави той.

По думите му изискванията, които Русия слага към нас, са тези, които са сложени към други европейски страни и които те извършват. “Няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от “Газпром” не значи, че излизаме от рамката на Европейски Съюз, няма да приемем разнообразни условия от тези, които имат Германия и други страни от ЕС”, добави Росен Христов.

“Фалити не би трябвало да се чакат. Приоритетите на министерството са ясни – оптималната диверсификация на доставчиците на газ, тъй че да обезпечим количества и цена. Вярвам, че ще се оправим. Можем да чакаме пазарна цена, при която да не изпадат в сериозна рецесия. Ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращите цени”, сподели още служебният министър.

Според него диверсификацията е добър инструмент – “много хора схващат да сменяем съветския снабдител с различен, а тя е да намерим доста снабдители, с цел да има конкурентни условия”.

Христов уточни, че “Булгаргаз” е можел да реагира по-добре на задаващата се рецесия. “Кризата беше ясна още април. Четвърти месец сме в тези усложнения. Не мога да кажа, че “Булгаргаз” е реагирал оптимално добре и бързо, дължи се на липса на подготовка, сигурност, информация”, сподели той.

По думите му обаче “Булгаргаз” не е единствената компания в света, която не е съумяла да реагира. “Много компании не съумяват да реагират толкоз дълго на смяната, други изчакват и поемат риск. Много мъчно е да се каже кое е вярното решение. Но Булгаргаз са можели най-малко да резервират слотове и да наблюдават обстановката по-отблизо”, добави той.

Относно договорката със седемте танкера министърът съобщи, че министерството е помолило за пролонгация от две седмици. “Ако не се съгласим – офертата отпада. През това време би трябвало да намерим
слотове и други възможности, с цел да съпоставим цената”, сподели той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР