– София, честит “Икар”! Как получи ролята на медицинската сестра

...
– София, честит “Икар”! Как получи ролята на медицинската сестра
Коментари Харесай

София Бобчева: Не съм кифла, нито клюкарка

– София, цветущ “Икар”! Как получи ролята на здравната сестра в спектакъла “Танцът Делхи”?
– Явих се на кастинг дружно с няколко други актриси. Режисьорът Галин Стоев не познаваше никого от нас, нали работи в чужбина. Четохме всички функции, разменяхме се. Когато прочетох фрагмент от пиесата, ми хареса тъкмо ролята на здравната сестра. Усетих, че е по към моя натюрел. Тайничко си пожелах да изиграя тъкмо тази роля и популярност Богу, Галин ме избра за нея. Медицинската сестра се появява в пиесата постоянно на най-неподходящите места, споделя най-точните думи. Когато играхме пиесата в Тулуза, Франция, на срещата с публиката някой сподели, че има доста символика в тази здравна сестра, и че това е обликът на гибелта.

– Как се работи с европейски режисьор като Галин Стоев?
– В началото бях много респектирана, само че Галин е доста готин човек, с доста положително възприятие за комизъм – нещо, което постоянно съм ценяла в хората.

– “Прегърна” ли през цялото време и другата роля, за която беше наградена – на Зина от “Чудаци”?
– Тя също е доста комплицирана и забавна. Когато с режисьора проф. Красимир Спасов още при започване на подготовките четохме пиесата, се уплаших от един миг, в който героинята ми претърпява нервен пристъп, граничещ с епилептичен. Видя ми се пъклен комплицирано, а проф. Спасов сподели, че в случай че съумея да изиграя тази роля, е за премия.

– Хората, които те гледат всяка делнична вечер в сериала “Скъпи наследници”, може би ще се изненадат какъв брой сериозна и работлива актриса стои зад облика на клюкарката на селото Диана. Нали знаеш, някои отъждествяват артиста с ролята му.
– Случвало ми се е и към момента ми е малко необичайно, когато ме поздравяват със “Здравей, Диди”. Много си одобрявам героинята, само че като темперамент нямам съвсем нищо общо с нея. Наясно съм, че феновете доста постоянно отъждествяват актьорите с техни известни облици, само че в живота не съм нито клюкарка, нито кифла.

– Спомена, че харесваш Диана.
– Тя е неординерна, само че и банална с това, че е клюкарка и кифла. В същото време е добър човек, състрадателна е. Както е безпардонна, по този начин може да бъде и доста лоялен другар, да те поддържа, когато си в неволя. Диана е изтъкана от несъгласия, а такива функции постоянно са ми били по-интересни. Когато продуцентът Михаил Менкаджиев ми изясни какво ще се случва на Диана, ми стана още по-интересно. Нататък ми ставаше все по-готино, тъй като сценаристите развиха облика, направиха го по-сложен от това, което беше първоначално като план.

– Пяла си като дребна във вокална група “Врабчета”, ще те чуем ли да пееш и в “Скъпи наследници”?
– Не, само че в случай че някой желае да ме чуе по какъв начин пея, да заповяда на новото зрелище “Терапевти” в Сатиричния спектакъл. Много е занимателно.

– Обличала ли си се по този начин блестящо като Диди?
– Не. Тя е прекомерно атрактивна, а аз не обичам да правя впечатление върху себе си без мотив. Не е нужно и в живота да групирам погледите на всички, в противен случай, по-скоро съм от по-скромните хора.

– Получаваш ли повече неприлични оферти от мъже, откакто излезе сериалът?
– Случва ми се понякога, само че не са чак толкоз доста мъжете, които пишат нелепости.

– Вярно ли е, че в НАТФИЗ си била обичана студентка на проф. Стефан Данаилов?
– Така споделят. За мен това е голям комплимент. Професор Данаилов се е държал прелестно с всички нас. Клкото до мен, много постоянно го забавлявах с моите етюди, фрагменти.

– Заедно с Александър Кадиев сте получили премиите “Най-най” за най-хубав студент и студентка на випуска.
– Александър Кадиев е страховит актьор, един от най-хубавите в класа ни, тъй че за мен беше чест да съм наградена дружно с него.

– Как се нави да играеш 100-годишната Царица Тартальона при дипломирането?
– Вероятно тъй като беше най-сложната роля, изключително за студент от IV курс без опит. В началото се стреснах, само че след това ми стана обичана, тъй като беше най-тежка, поставих доста труд, образно на нищо не приличах…

– Когато си в некрасив облик, това не визира ли суетността ти като жена?
– Не, дори доста обичам такива функции и изобщо не се тормозя да наподобявам по този начин. И в живота много-много не се тормозя да вървя без грим и спортно облечена по улиците.

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света сбирка от ритуални ножове за обрязване


Музей предложил да му подарят четирите кремъчни скалпела на възраст 7-8 хиляди години, тъй като не били културна полезност


– Д-р Панайотов, защо приказва съществуването на кремъчни скалпели от древността по нашите земи?
– Ритуалното обрязване при доста племена и нации, видно от проучванията на учените, е традиция – антична колкото самото човечество. И най-беглият обзор на всеобщото фолклорно завещание демонстрира, че няма на света предания и митове, основани даже в зората на историята, в които да не участва тематиката! С възникването на писмеността през V хиляди пр.н.е. по днешните български земи, чак до наши дни, историческите извори изобилстват с данни за ритуалното обрязване, принадлежности и неговата същина. Така да вземем за пример, в признатата за най-стара “енциклопедия” – Старият Завет на Библията, за обрязване с кремъчни ножове се загатва в над 20 книги /Битие, Изход, Второзаконие и т.н./ с повече от 100 цитата. Всички тези обстоятелства намират действително удостоверение и в археологическите находки в обекти, датиращи от старокаменната ера – палеолита, до края на бронзовата ера Ц – II хиляди пр.н.е.

– Какви доказателства е намерила археологията?
– Като образец ще изтъквам многочислените находки от кремъчни ножове-пластини, датиращи най-вече от мезолита /ХI-IХ хиляди пр.н.е./, неолита /VII-V хиляди пр.н.е./ и халколита /V-III хиляди пр.н.е./, открити по днешните български земи. Такива артефакти има и в световноизвестния Варненски халколитен боен мемориал, където беше намерено считаното за най-старо обработено злато в света – датиращо от IV хиляди пр.н.е. Тук в гроб №43 на царя-жрец с изключение на многочислените блага, са открити и 4 броя кремъчни ножове-пластини за ритуално обрязване, като единият е с дължина 30 см. Тук е открит и така наречен “златен фалос”, което в действителност е предпазител /превръзка/ след обрязването. Интересен факт е, че съвсем всички от откритите при археологически разкопки по българските земи десетки глинени фалоси, датиращи от неолита и халколита, са направени като обрязани! Такива са трите глинени пениса от с. Майор Узуново, Видинско – на близо 8000 години, керамичният пенис на 6300 година от с. Кошарна, Русенско, фалосът от Созопол на 5400 година и така нататък

– Какво значат всички тези находки?
– Анализирайки всичките налични археологически находки и писмени данни и обръщайки особено внимание на фолклорното завещание по тематиката, доближих до извънредно забавни систематизирания. Оказа се, че от незапомнени времена античните хора са съхранили легендата за срещата на Бога-Аллах с предводителя на съответното племе. В библеистиката това е срещата на пророка Авраам /в Корана – Ибрахим/ с Бог ЕЛ – Аллах и сключването на Завета. В знак на лоялност към Всевишния, Авраам – въпреки и на 80 години, се обрязал с кремъчен дъговиден нож, даден му от самия Бог. След това обрязал и синовете си Ишмаил /Исмаил/ – прародител на арабите, и Исаак – прародител на евреите. Понеже събитието, по мои проучвания, става при започване на новокаменната ера /около 6 хиляди години пр.н.е./, Бог-Аллах предлага интервенцията по ритуалното обрязване в бъдеще да се прави с кремъчен нож. /Тук ще отбележа, че най-съвременните проучвания демонстрират, че кремъкът не държи микроби и се мие единствено с вода!/ Според най-древните предания Бог-Аллах дал на хората кожена торба със свещени дъговидни кремъчни ножове – да бъдат като примери за четирите човешки раси – бели, жълти, черни и червени, които одобряват Завета. Тези дъговидни кремъчни скалпели били направени от самия Бог-Аллах и имали необикновена и невъзможна за подражателство дъговидна форма! “Няма да има на света простосмъртен, който без Моя Благословия да може да създаде подобен нож – споделил Бог-Аллах и допълнил: – Пазете моите ножове – те ще бъдат вашата протекция вовеков!” Смятало се, че всеки един от Божествените свещени кремъчни скалпели има избрани свойства – защищава от заболявания, подарява дългоденствие, носи мир и обич, благосъстояние, шанс и религия. Четири дружно /четирите раси!/ обаче въплъщавали необятната Божия мощ! С такива дъговидни кремъчни ножове се обрязвали владетелските царски и жречески родове, до момента в който за елементарните хора се употребили прави, така наречен кремъчни пластини. Не инцидентно в царски гроб №1 на Варненския халколитен боен мемориал с изключение на погребалните блага, са открити и 4 кремъчни пластини за обрязване, и два свещени, дъговидни кремъчни ножа – единият с дължина 44 см! За съществуването на други сходни находки в музейните експозиции няма към този момент данни.

* Деси Бъкърджиева била жертва на принуждение


* Родни звезди уважиха паметта на Тончо Русев


* Ники Михайлов и Ни Ло се демонстрираха дружно


* Синът на доктор Енчев проговори на гръцки


* Гениалните доктори “клъцни-срежи”


Холивудските звезди дължат “естествения” си тип на виртуозни пластични хирурзи


ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА – В “ЖЪЛТ ТРУД” ОТ 18 АПРИЛ
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР