81-годишната жена от Бургас беше върната към живот с нов

...
81-годишната жена от Бургас беше върната към живот с нов
Коментари Харесай

Екипна лекарска работа спаси живота на бургазлийка с инсулт

81-годишната жена от Бургас беше върната към живот с нов способ за лекуване на инсулт. Злата Петканова е призната по неотложност в УМБАЛ Бургас.
Благодарение на бързата реакция на лекарите и използването на метода тромболиза, дамата към този момент е в устойчиво положение. Тромболизата е мотод посредством който се лекува исхемичен мозъчен инсулт. При него се ползва венозно вливане на медикамент, който разтваря тромба и по този метод съдът се отпушва.
За сучая пациентката споделя: “Изведнъж кихнах. Опитах се да кажа нещо, само че не мога! Нямам глас! Лявата ми ръка се схвана! Мъжът ми сподели да легна да си почивам, обаче снахата реши да вървим до болничното заведение. Случих на лекари и на снаха. Чувствам се доста добре ".
Тромболизата, с помощта на която са излекувани и други пациенти, би трябвало да бъде осъществена в първите три часа от инсулта. За нея е изключително значимо медиците да работят в екип, в който влизат разнообразни експерти. В случая дружно са работили екипи от Спешно поделение, Неврология, Образна диагностика и Реанимация.
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР