800-годишно минаре, считано за един от образците на ислямската архитектура

...
800-годишно минаре, считано за един от образците на ислямската архитектура
Коментари Харесай

800-годишно минаре е пред срутване заради земетресенията в Афганистан

800-годишно минаре, считано за един от образците на ислямската архитектура в Афганистан, бе развалено от две трусове тази седмица и е застрашено от сриване.

Минарето на Джам, монумент на международното завещание на ЮНЕСКО в централната провинция Гор, обезверено се нуждаеше от реорганизация и преди земетресенията в понеделник. След трусовете структурата на 65-метровото минаре е компрометирана още повече.

„ Има счупени тухли и самото минаре се е наклонило настрана “, заяви Заим, началник на осведомителния и културен отдел на Гор.
Протест в Охрид против противозаконен градеж на минаре
Незаконният градеж на 32-метровото минаре би трябвало да спре. Политиците би трябвало да излязат и да кажат ясно по какъв начин мислят да решат казуса с д...
Прочети повече
При трусовете в понеделник починаха минимум 22 души, а стотици домове в западната провинция Баджис бяха разрушени.

„ Към момента няма доказателства в поддръжка на тезата, че минарето е застрашено от сриване “, оповестиха представители на ЮНЕСКО пред Агенция Франс Прес.

Построено през 12-ти век по време на ръководството на султан Гиясуддин, минарето на Джам е претърпяло трусове, наводнения и пустинни стихии.

През 2002 година минарето и археологическите остатъци към него станаха първите обекти в Афганистан, вписани в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.

Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР