80% ваксинално покритие срещу коронавирус на възрастни над 60 г., хронично

...
80% ваксинално покритие срещу коронавирус на възрастни над 60 г., хронично
Коментари Харесай

80% ваксинално покритие на възрастни, хронично болни и медици препоръчва СЗО |

80% ваксинално покритие против ковид на възрастни над 60 година, хронично заболели и здравни чиновници, предлага СЗО. Това стана ясно по време на онлайн среща на над 100 представители на СЗО от 53 европейски страни, проведена от дирекция „ Национални здравни стратегии “ на Регионалния офис на СЗО в Европа. 

От българска страна присъединяване взеха основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и националният координатор за Световната здравна организация (СЗО) Олга Сотирова.

От районния офис на СЗО за Европа подчертаха, че при 50% ваксинално покритие на популацията се чака 30-40% понижение на инфекциите и 60-70% попречване на хоспитализациите. Обърнато беше внимание на нуждата фокусът да продължи да бъде ориентиран към ваксиниране на жителите над 60-годишна възраст, на хората със съпътстващи и хронични болести, както и на здравните служащи. Целта е при тези предпочитани групи да бъде реализирано 80% ваксинално покритие против COVID-19

Като образец за провеждането на сполучлива имунизационна акция беше дадена Германия, където 77% от хората над 60 години и 75% от здравните служащи са имунизирани с една доза, а при живеещите в домове за възрастни хора - 85% от домуващите са със приключен имунизационен курс.

В Сърбия, която е с население 6,9 млн. души, към този момент са ваксинирани над 2, 5 млн. души. От тях повече от 2 млн. са с сложени две дози. Акцент е подложен върху обгръщането с ваксина против COVID-19 на възрастното население. Като резултат към този момент са ваксинирани 49% от хората сред 50 и 65 години, 72% от тези сред 65 - 74 години и 58% от жителите над 75 години.

От Регионалния офис на СЗО показаха на участниците във форума разнообразни благоприятни условия за поддръжка на страните членки на района по повод по-доброто разбиране на имунизациите от страна на популацията. За задачата от СЗО е създаден и механически справочник с потребна практическа информация за здравния личен състав.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР