8-ми юние Световният ден на океана.Идеята на този ден е

...
8-ми юние Световният ден на океана.Идеята на този ден е
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на океаните

8-ми юние Световният ден на океана.Идеята на този ден е да се осведоми обществото за проблемите с опазването на океаните икак всеки човек може да помогне за тази идея.
Първото публично честване на деня е през 2009 година, въпреки че датата е избрана още през 1992 година

Световният ден на океананасочва вниманието на хората по света към положението и проблемите на Световния океан– по този начин се назовават съвкупността от всички океани и морета на Земята. Световният океан заема 71% от площта на Земята, като междинната му дълбочина е 3790 m, а оптималната дълбочина е 10 923 м– в Марианската котловина.

Световният океан е значим източник на запаси за все по-нарастващото население на планетата, само че в това време е все по-засегнат от човешката активност. Той има извънредно значение за живота на Земята, защотоосигурява половината от кислорода в атмосферата, гълтам част от въглеродния диоксид,влияе върху климата на планетата, и съдържа голямо количество минерални и биологични запаси.

Защитата на Световния океан е контролирана от редица интернационалните документи. Основните правила на потреблението на акваторията му са отразени вКонвенцията на Организация на обединените нации по морско право, призната на 10 декември 1982 година
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР