8-годишно момиче от Поморие откри изключително рядък скъпоценен камък, съобщи

...
8-годишно момиче от Поморие откри изключително рядък скъпоценен камък, съобщи
Коментари Харесай

Второкласничка от Поморие откри скъпоценен камък на 50 млн. години

8-годишно момиче от Поморие откри извънредно необичаен драгоценен камък, заяви.

Тереза Първанова е ученичка във втори клас в Поморие. От близо година, дружно с родителите си, обикаля страната в търсене на скъпоценни камъни, тъй като това е тяхното занимание.

Последната ѝ находка е Септария, оформила се преди към 50 милиона години, вследствие на вулканични изригвания.

" С мама и тати се чудехме къде да отидем и мама искаше да събираме камъни. Отидохме на една река и започнахме да търсим камъни ", споделя дребната Тереза.

Така откриват рядката находка Септария.

В началото обаче 8-годишното момиче не схваща, че това е доста характерен камък. " Помислих си, че е най-обикновен камък. Но мама го е взела и го е изпратила на едни хора, които познават камъните, дали са скъпоценни и те са разкрили, че е драгоценен ", споделя момиченцето.

 Снимки: Българска национална телевизия

Предстои характерният камък да бъде дарен на музея " Земята и хората " в София, а дребната Тереза да получи документ като неин изобретател.

Майката на 8-годишното момиченце съумяла да възпламени щерка си по това занимание.

" Търсим минерали, кристали, фосили. Септарията е точно такава вкаменелост. Тя е глинена конкреция, която в резултат на дехидратацията се пропуква и образува в средата тъкмо седем лъча. Това я прави доста характерна и е рядка находка за България. Първата Септария в действителност я откри Тереза ", съобщи майката Петя Първанова.

8-годишното момиче се радва откровено, че е направила такова изобретение. Разказва, че обича да върви с майка си на разнообразни планини и реки и да събира камъни. Като порасне, дребната Тереза желае да стане каменар, тъй като открива нещо ново и научава повече за камъните.

" Аз я назовавам, че е ощетено дете, тъй като нейните набори, другари, познати, вървят и играят в моловете или по детските площадки, тя също върви, само че по-рядко. Тя е с предопределено занимание от родителите си ", добавя майката на Тереза Петя Първанова.

Хоби, което обаче доста ѝ харесва. Вече има събрана цяла сбирка от разнообразни камъни и минерали. И ще продължава да търси до идващото ѝ огромно изобретение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР